Франция призова Германия да разхлаби портфейла

Сега е моментът да инвестираме в иновации и инфраструктура, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер

14:20 | 7 юли 2019
Френският финансов министър Брюно льо Мер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Френският финансов министър Брюно льо Мер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Търговските напрежения и несигурността около Brexit увеличават икономическите рискове за еврозоната, което накара френския финансов министър Бруно льо Мер да призове Германия да разхлаби портфейла си, за да подкрепи растежа.

"Би било безотговорно да не се отчете необходимостта от нови инвестиции в еврозоната", заяви министърът по време на годишна икономическа конференция в Южна Франция, цитиран от Bloomberg.

"Сега е моментът да инвестираме в иновации и инфраструктура, а не в социални разходи", подчерта Льо Мер, позовавайки се на отрицателното въздействие от търговското напрежение между САЩ и Китай върху икономическия растеж, както и услужливата паричната политика на отрицателните лихвени проценти, която може да намали цената на разходите.

Париж и Берлин обсъждат увеличаването на разходите и това е една от най-големите точки на разминаване между тях, добави той.

Сривът на поръчките към германските заводи от 2,2% през юни, при очаквания на анализатори за 0,1%, подхрани опасенията, че несигурността в световната търговия превръща временното икономическо забавяне в Европа в сериозен спад.

Все повече икономисти прогнозират, че Европейската централна банка ще прояви загриженост към отрицателните данни и ще въведе повече парични стимули още след края на този месец.