Как Pepsi и Coca-Cola допринасят за освобождаването на света от пластмасата

Двете компании предлагат общо решение, но дали то ще има успех?

10:32 | 23 юни 2019
Пластмасови бутилки Снимка: Pixabay
Пластмасови бутилки Снимка: Pixabay

Pepsi и Coca-Cola са двете най-големи компании в света, произвеждащи газирани напитки, което автоматично ги превръща и в едни от най-големите производители на пластмасови продукти. Това несъмнено поставя двата гиганта под сериозен риск с оглед световната тенденция за освобождаване от пластмаса. Изглежда все пак, че те се готвят за своя принос и то далеч по-скоро, отколкото сме очаквали.

Двете компании вече пуснаха в употреба диспенсери за вода в САЩ, които не предлагат на потребителите бутилки или чаши, а изискват употребата на личен съд за съхранение на течността, предава The Wall Street Journal.

PepsiCo миналата година инвестира 3,2 млрд. долара в придобиването на производителя на вендингмашини и карбонизиране на вода SodaStream. Междувременно компанията притежава и Drinkfinity - фирма, произвеждаща пластмасови бутилки за многократна употреба и капсули за овкусяване на вода.

Coca-Cola на свой ред предлага 100% рециклирани шишета в Западна Европа, а в Северна Америка водата Dasani идва в алуминиеви бутилки.

Светът се променя осезаемо в тази посока, като Европейският съюз дори през март тази година въведе забрана за 10 продукта от найлон за еднократна употреба, включваща прибори за хранене, чинии и синтетични памучни тампони. В Канада пък има план за освобождаване от найлонови торбички, сламки и пластмасови пръчки до 2021 година. САЩ на свой ред се готвят да забранят пластмасовите бутилки в обозримо бъдеще.

„Колежите, университетите и офисите са сред първите, които приветстват новите диспенсери без чаши, казва завеждащият маркетинговия отдел в Pepsi Скот Финлоу. Вярваме, че тенденцията ще продължи да се разраства“.

Диспенсерите на Dasani за пръв път се появяват в колежански кампуси преди две години, а през есента ще захранват с питейна вода различни училища, зоологически градини и аквариуми из Американските щати, споделят от администрацията на компанията.

Тенденцията при всички положение ще се приеме с охота от природозащитниците по целия свят, а, според анализатори в Pepsi и Coca-Cola, потребителите също адмирират решението и все по-често се възползват от новото решение за свободен от пластмаса свят.

От нововъведението насам двете компании отчитат ръст в продажбата на вода за сметка на газираните напитки. Само в САЩ Coca-Cola отчита повишен интерес с 2%, а Pepsi се радва на още по-голям успех - 4,6%. Очакваме в близките години новини и за намаленото потребление на пластмасови бутилки в световен мащаб.