Pepsi съди индийски фермери за търговията с картофи на Lays

Компанията претендира за ексклузивни права върху растението

10:53 | 26 април 2019
Обновен: 09:58 | 5 юни 2020
Пакет с чипс на Lays Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

PepsiCo стартира дело срещу трима фермери в Индия, които търгуват със специален сорт картофи, който е предназначен за производството на популярната марка чипс Lays, пише CNN.

Американската компания твърди, че е договорила ексклузивни права върху индийския картоф и по тази причина внася иск за парично обезщетение в размер на 10 млн. рупии (143 000 долара) от всеки от тримата фермери.

Правителството в Индия през последните години прокарва редица закони, които са в интерес на подобни конгломерати, като Pepsi, Amazon и Walmart, а това е една от причините местният бизнес да негодува.

„Действията на PepsiCo са срещу суверенитета на храната и срещу суверенитета на нацията“, твърди Капил Шах, адвокат от Jatan, защитаващ фермерите. „Ние ще се борим, независимо от размера на компанията. Pepsi просто направи огромна грешка“.

Според представители на производителя на храна и напитки, компанията е най-големият прекупвач на картофи в региона и е една от първите, които гарантират изкупуването на местното производство от специалния сорт.

Развоят на това дело би могъл да се окаже от огромно значение за цялостната политика в Индия, така че продължаваме да следим темата.