„Лоената топка“ прати в несвяст Антъни Джошуа

Анди Руиз триумфира с титлите от WBA, WBO и IBF

09:50 | 2 юни 2019
Обновен: 09:50 | 2 юни 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Изключително рядко си позволяваме да пишем подобни спортни заглавия, но това е от онези случаи, които заслужават специално внимание, защото през изминалата нощ станахме свидетели на една от най-големите изненади в историята на бокса. Анди Руиз нокаутира Антъни Джошуа (AJ) в седмия рунд, за да се превърне в новия шампион на WBA, WBO и IBF в тежка категория.

Определеният за „лоена топка с бързи ръце“ от промоутъра на Кубрат Пулев - легендарния Боб Аръм, успя да изненада всички с издръжливостта и способността си да отвръща на удара. След като веднъж бе паднал на земята в третия рунд, той на свой ред прати британеца в нокдаун на три пъти, за да принуди съдията Майк Грифин да прекрати двубоя, въпреки че Джошуа се изправи на крака.

Считаният до съвсем скоро за непобедим англичанин бе уловен от камерите да пита треньора си Боб МакКракънкой рунд сме“ и „защо се чувствам така“, след като бе повален в третата част. Очевидно силата на 121-килограмовия мексиканец е доста по-голяма, отколкото сме си представяли.

Анди Руиз се превърна в първия мексиканец, спечелил три от най-ценните пояси в бокса, като междувременно успя да заработи 7 млн. долара по данни на британското издание Express. За сравнение Антъни Джошуа получи около 25 млн. долара, независимо, че трябваше да се прости с прозвището си на шампион.

В договора за мача щабът на AJ е включил клауза за задължително преиграваме в случай на провал и по всичко личи, че намеренията и на двете страни са за втори двубой и то още преди края на годината.

Това бе първото излизане зад граница на Джошуа, като очакванията за американското му турне бяха огромни в началото на 2019 г. Сега мнозина са на мнение, че преиграването с Руиз ще се състои във Великобритания, тъй като и без друго британецът има уговорка, за да проведе още три битки на стадион „Уембли“.

Мнозина в България се надявахме, че през ноември или декември ще можем да видим Кобрата най-накрая да спори за поясите на шампиона, но сега сметките на всички боксьори в тежка категория се променят коренно.

Специалисти сравняват успеха на Руиз с онзи на Бъстър Дъглас над Майк Тайсън преди близо 30 години. Несъмнено тази нощ в „Медисън Скуеър Гардън“ ще остане в историята, като една от най-великите изненади в бойните спортове.

Тук може да видите и репортаж за срещата: