Какви данъци очакват Джошуа в САЩ

Шампионът ще трябва да подбира внимателно битките си в Америка

11:38 | 25 май 2019
Обновен: 11:38 | 25 май 2019
Антъни Джошуа на лагер в САЩ Снимка: @twitter.com/anthonyfjoshua
Антъни Джошуа на лагер в САЩ Снимка: @twitter.com/anthonyfjoshua

Антъни Джошуа е най-горещото име в бокса в последно време, особено след гладиаторската битка с Владимир Кличко през 2017 г., когато британецът завоюва шампионските колани в четири от петте световни организации по бокс. Сега 29-годишният шампион е решил да покорява Америка, излизайки за пръв път от пределите на Великобритания, но един въпрос от журналист на The Wall Street Journal го озадачи сериозно. Въпросът бе - „знаете ли, че в Ню Йорк ще плащате по-високи данъци, отколкото в Невада“?

Джошуа се слави като човекa, изкарващ най-солидните чекове около своите битки, защото присъствието му на ринга е в състояние да пълни не само спортни зали, но и стадиони с капацитета на „Уембли“ (90 000 зрители). През кариерата си той е продал почти 7 млн. абонамента за „pay-per-view“ на своите мачове по време на договора си със Sky Sports. А преди да пропадне битката му с Джарел Милър, заради допинг скандала с американеца, Джошуа успя да разпродаде нюйорската зала „Медисън Скуеър Гардън“ и да сключи договори за телевизионни права и спонсори, които можеха да му донесат до 25 млн. долара. Целият този финансов потенциал го превръща в един от най-богатите боксьори и изобщо атлети в света. Нетното му състояние към момента се изчислява на 60 млн. долара по данни на Forbes.

Целта му да тръгне на турне в САЩ бе не само да стане абсолютен шампион в тежка категория, добавяйки и пояса от WBC на Дионтей Уайлдър към колекцията си, но и да премине границата от 100 млн. долара в банковата си сметка. Изглежда обаче, че въпросът на колегите от нюйоркското издание го е смутил, защото отговорът му бе с въпрос - „Как така има разлика в данъците между Ню Йорк и Невада“?

Мениджърът на Антъни Джошуа Фреди Кънингам изглежда не е изложил всички подробности пред своя клиент за условията, при които ще се боксира в „Медисън Скуеър Гардън“. Макар мачът срещу Милър да пропадна, британецът ще защитава поясите си срещу Анди Руиз в легендарната зала. И не само, че няма да получи очакваното възнаграждение, заради понижения интерес към битката, но ще трябва да се съобрази със законите за местни данъци и такси в американския мегаполис. Законът предвижда, 8,58% данък върху дохода за суми до 10 млн. долара.

Невада от друга страна е щатът, в който се намира меката на хазарта и бойните спортове - Лас Вегас. Неслучайно там се организират най-големите събития в бокса и смесените бойни изкуства, защото бойците могат да се радват на 100% от своите хонорари. Щатът освобождава боксьорите от данък върху дохода им, което означава, че Джошуа би си спестил една доста солидна сума, ако реши да ограничи американското си турне до пределите на Вегас.