Тереза Мей: Подавам оставка на 7 юни

Премиерът на Великобритания направи официално изявление

12:50 | 24 май 2019
Тереза Мей обяви датата на своето оттегляне от британския парламент Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Тереза Мей обяви датата на своето оттегляне от британския парламент Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей официално обяви датата на своето оттегляне от поста си в парламента, след като бе подложена на сериозен натиск от своите съпартийци през седмицата, пише Investor.bg.

Поредният опит за Брекзит и провеждане на нов референдум по темата удариха на камък за премиера, което означава, че опциите пред нея вече са напълно изчерпани.

Последната договорка, която Мей постигна, бе за отлагане на напускането на ЕС до 31 октомври 2019 г., но изгледите са, че и тази дата няма да бъде спазена.

„Скоро ще напусна поста, който беше честта на живота ми да заемам. Втората жена премиер, но със сигурност не последната. Правя това без лоши чувства, а с огромна благодарност, че имах възможността да  служа на страната, която обичам“, допълни тя.

Британската премиерка, която преди време беше колеблив привърженик на членството в ЕС и беше избрана начело на правителството след сътресенията, последвали гласуването за Brexit през 2016 г., се оттегля, без да изпълни основните си обещания – да изведе Великобритания от блока и да излекува разделенията, коментира Ройтерс.