Преди евровота: Макрон с призив за обединение в Европа

Френският лидер коментира предизвикателствата за Стария континент, идващи от Китай, Русия и САЩ

19:00 | 21 май 2019
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европа трябва да бъде по-обединена, за да се справи с предизвикателствата от Китай, Русия и САЩ, посочи френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Bloomberg.

Френският държавен глава отправи призива си за европейско обединение седмица преди изборите за Европейски парламент, като очакванията за момента са, че лидерството на неговата партия в борбата за френските гласове ще бъде изместено от евроскептичното движение на Марин льо Пен.

„Европа не може да си позволи лукса да бъде парализирана. Или ще решим да се разделим и да се превърнем в място, където Китай, Русия и САЩ могат да играят игрите си, или ще изберем да си върнем контрола и да бъдем суверенни. Трябва да бъдем обединени, обединението е сила“, посочи френският президент пред местни медии.

41-годишният лидер на Франция, който ще се изправи на европейските избори срещу националистите на Марин льо Пен, добави, че Европейският парламент може да се сблъска с увеличаващо се националистическо влияние, което вече се наблюдава във всички 28 страни членки на блока и има потенциал да разедини Стария континент.

Френският държавен глава се бори със спад на одобрението на гражданите към него след началото на протестите на движението на "жълтите жилетки" в страната в края на 2018 г. Правителството на Макрон вече предприе редица мерки за удовлетворяване на исканията на демонстрантите, като по всичко личи, че те да дали известен тласък за завръщането на вярата към президента. Миналата седмица бяха публикувани месечните данни на Френския институт за проучване на общественото мнение (Ifop), от които стана ясно, че рейтънгът на одобрение на президента достига 30% през май, което е най-високото му ниво от лятото на 2018 г. насам.