Настъпи ли охлаждане в отношенията между Париж и Берлин?

Германският канцлер коментира темата в интервю за Sueddeutsche Zeitung

11:57 | 16 май 2019
Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел призна различията си с френския президент Еманюел Макрон, като настоя, че разногласията помежду им всъщност са неразделна част от продуктивните отношения между двамата лидери, пише Bloomberg.

В интервю за германският ежедневник Sueddeutsche Zeitung, публикувано в сряда, канцлерът посочва, че обикновено се опитва да намери „компромисни“ решения с Макрон.

„Ние наистина се борим един с друг“, коментира Меркел пред медията. „Имаме различия във възгледите и представите как трябва да изпълняваме ролите си“, добавя канцлерът.

Отношенията между Берлин и Париж започнаха с ентусиазъм след избирането на Макрон за лидер на Франция през 2017 г. Напоследък обаче зачестиха коментарите, че връзката между двете водещи страни в Европейския съюз се е охладила, след като Германия не отговори на призивите на Франция за задълбочаване на европейската интеграция.

Германският канцлер отрече да е имало скорошно влошаване в отношенията между Берлин и Париж. В началото на 2019 г. Меркел и Макрон подписаха договор в Аахен за сътрудничество и интеграция, точно 56 години след подписването на Елисейския договор от френския президент Шарл де Гол и германския канцлер Конрад Аденауер.