Французите възвръщат доверието си към Макрон

Рейтингът на одобрение на президента достига 30% през май

11:50 | 19 май 2019
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Рейтингът на одобрение на френския президент Еманюел Макрон достига 30% през май, което е най-високото му ниво от лятото на 2018 г. насам, пише Bloomberg, като се позовава на изследване на Френския институт за проучване на общественото мнение (Ifop), публикувано от Le Journal du Dimanche.

Нивото на подкрепа към френския лидер се е повишило с един процентен пункт от април, като двама от трима анкетирани обаче посочват, че не са доволни от представянето му като президент, сочат още данни на публикуваното в събота изследване във френския вестник.

Подкрепата към Макрон се възстановява, след като отбеляза най-ниското си ниво през декември 2018 г. (23%). Спадът в одобрението към президента тогава се дължеше основно на започналите месец по-рано протести на движението на “жълтите жилетки” в страната, като в повод за демонстрациите се превърна предвиденото от правителството въвеждане на такса за горивата.

Демонстрациите по френските улици продължават всяка събота за шести пореден месец, като исканията на протестиращите се увеличават за сметка на броя демонстранти. Правителството на Макрон вече въведе редица реформи, за да удовлетвори част от настояванията на движението, а имайки предвид увеличеното одобрение към него, изглежда те са дали резултат.

Ifop е анкетирал 1946 французи на над 18-годишна възраст в периода между 10 и 18 май. Според изследването рейтингът на одобрение на премиерът Едуар Фелипе също се повишава с един процентен пункт през май.