Как Макрон иска да промени Шенген?

Идеята му да отпаднат онези, които не участват в преразпределянето на мигранти

10:22 | 28 април 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Организацията на Шенгенското пространство трябва да бъде преразгледана, заяви френският президент Емануел Макрон, без да изключва необходимостта от изтегляне на няколко държави от Шенгенската зона.

„Нациите съществуват и благодарение на своите граници, но за да бъдем открити, трябват ясни предели, нужни са правила, за да приютиш някого ти е нужен дом, а той се нуждае от граници, обясни той. "Решихме да имаме общи граници, създадохме Шенгенското споразумение, но то повече не работи", каза Макрон.

От изказването се разбра, че идеята му е от зоната за пътуване без паспортен контрол между 26 държави да отпаднат онези, които не участват в преразпределянето на мигранти.

Според него Европа трябва да преразгледа амбициите си за взаимодействие и развитие с партньорите в Африка и с всички, които е нужно, за да избегнем масова миграция, препоръча той.

"Но в тази Европа има и обосновано право за предоставяне защита на бежанците и тази отговорност е съпроводена със солидарност. Именно на тази основа трябва да се реформира Шенген."

От 15 януари до 15 март във Франция се проведе национален дебат, чиято цел беше да се решат проблемите на протестиращите [жълти жилетки] чрез провеждане на срещи в кметствaтa и събиране на жалби в интернет. След дебатите френският президент трябваше да се обърне към нацията и това беше планирано за 15 април, но речта на Макрон беше отложена поради пожарa в катедралата Нотр Дам.

Шенгенската зона е пространство, което включва 26 европейски държави, които са се присъединили към нормите на шенгенското законодателство на Европейския съюз и са премахнали граничния контрол помежду си. Четири от тези държави (Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн) не са част от ЕС.