Telenor атакува финландския пазар с инвестиция за 1,5 млрд. евро

Средствата са за придобиването на телекома DNA Oyj

10:39 | 9 април 2019
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Норвежкият мобилен оператор Telenor ASA продължава с разширяването на портфолиото си, след като планира да придобие мажоритарен дял върху собствеността на финландския телеком DNA Oyj, пише Bloomberg.

Инвестицията ще е за 54% от акциите на оператора срещу 1,5 млрд. евро. Това е 7% по-висока цена (20,90 евро на акция) от настоящата пазарна оценка на DNA (19,46 евро на акция).

Финландският мобилен оператор е третият по пазарен дял в страната с 2,9 млн. абоната. Фактът, че Финландия е държавата, която използва най-голямо количество мобилни данни в света, прави сравнително малкия пазар една доста апетитна хапка за големите играчи.

Финландия е най-големият потребител на мобилни данни в света. Графика: Bloomberg

През 2013 г. Telenor стъпи и на българския пазар, придобивайки родния телеком Глобул, а през март 2018 г. продаде бизнеса си в Източна Европа на PPF Group за 2,8 млрд. евро.

Амбициите на норвежците са да завладеят голяма част от пазарите в Северна Европа, след като отстъпиха позициите си в Индия и Централна Европа. Там най-големият им конкурент е шведската компания Telia, с който водеха битка именно за DNA Oyj.