Apple Music изпреварва Spotify

Приложението официално вече има повече платени потребители в САЩ

14:48 | 7 април 2019
Обновен: 20:38 | 30 май 2020
Apple Music Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Последните няколко седмици се превръщат в огромен успех за Apple, след като компанията представи новата си стрийминг услуга заедно с някои нови и подобрени джаджи към портфолиото си. Но практически ефектът от нововъведенията ще се усети на по-късен етап, докато една от водещите услуги на технологичния гигант се радва на реални резултати.

Apple Music официално вече има повече платени абонати в САЩ в сравнение с доскорошния лидер на пазара за онлайн музика Spotify. 28 млн. потребители в Щатите се радват на музикалните предложения на Apple, докато към конкурента се обръщат 26 млн. души.

В световен мащаб шведският софтуер остава начело, но темповете, с които се развива, отстъпват на американския. Spotify бележи среден ръст от 1,7%, докато Apple Music се отчита с 2,8% по-добри резултати.

Джими Йовайн, директор на екипа за музикалното приложение на Apple, има идея за допълнително развитие пред апликацията, като го изведе от стереотипа, който следват всички програми за лайфстрийм музика. Към момента възможностите са прости - плащате си абонамент, за да имате достъп до изкуството на максимален брой музикални артисти и техните албуми. Йовайн иска да въведе и достъп до ексклузивно съдържание, колкото и това да не се харесва на продуцентските компании. Това би повишило интереса към Apple Music, но в същото време би накърнило отношенията на компанията собственик с музикантите, защото всеки един отделен потребител сам ще избира каква музика да има на смарт устройството си и респективно парите от абонамента му няма да се разпределят по равно между всички изпълнители, какъвто в общи линии е принципът в момента.

Spotify има нужда от своите свежи идеи, защото в света на информационните технологии вятърът е способен да се обърне прекалено бързо.