Monsanto понесе нов съдебен удар

Компанията трябва да плати на 70-годишния Едвин Хардман общо обезщетение от 80,3 млн. долара

11:47 | 28 март 2019
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Агрохимическата и фармацевтична компания Bayer загуби още един важен процес в САЩ - за предполагаеми канцерогенни продукти на дъщерното си дружество Monsanto. Жури на федералния окръжен съд в Сан Франциско постанови, че Monsanto е отговорна за рискове от причиняване на рак заради хербицида си Roundup, който съдържа противоречивото вещество глифозат. Затова компанията трябва да плати на 70-годишния ищец Едвин Хардман общо обезщетение от 80,3 милиона долара, предава DPA.

През миналата седмица журито вече единодушно заключи в първата част от процеса, че Roundup се счита за основен фактор за рака на лимфните възли на Хардман. Вторият кръг на производството се отнася до въпроса за отговорността и на каква компенсация има право жалбоподателят. Сумата е 5,3 милиона долара заради регулярните щети и 75 млн. долара за т. нар. наказателни вреди, които могат да бъдат наложени по американското законодателство.

За Bayer случаят с Хардман е силно взривоопасен, тъй като е обект на по-широко разследване. Общо стотици съдебни дела от фермери, градинари и потребители бяха събрани от компетентния американски съдия Винс Чхабриа. Инвеститорите и анализаторите се чудят дали компанията, базирана в Леверкузен, е подценила рисковете при сделката за покупката за приблизително 63 млрд. долара. Сегашното дело е само началото, а в края на януари Монсанто е получил искове, свързани с глифозат, от около 11 200 ищци в САЩ. В четвъртък се предвижда нов процес в окръжен съд в Окланд, Калифорния.