Каролос Гон напуска затвора под гаранция, след като беше задържан за 108 дни

Гаранцията на Гон възлиза на 8,9 милиона долара

14:50 | 6 март 2019
Обновен: 18:25 | 5 юни 2020
Снимка:Toru Hanai/Bloomberg

Карлос Гон излезе от затвора в Токио под гаранция, след като прекара там 108 дни, и обеща да се бори срещу твърденията за финансови измами, които биха могли да затворят бившия ръководител на Nissan за около десетилетие.

Заобиколен от полицаи и облечен със светлосиня бейзболна шапка, маска за лице и очила, Гон напусна центъра за задържане, където беше заключен след ареста му на 19 ноември.

Във вторник съдът на Токио одобри освобождаването му и впоследствие потвърди решението си след обжалване от страна на прокурорите. Гаранцията му от 1 млрд. йени (8,9 милиона долара) е сред най-високите досега в Япония, предава Bloomberg.

Излизането под гаранция позволява на Гон да се подготви за процеса, който вероятно ще отнеме няколко месеца. Неговият неочакван арест и лишаване от свобода по обвинения във финансови злоупотреби разклатиха автомобилния съюз между Nissan и Renault и осветлиха някои аспекти на японската правна система. Първоначално Гон нямаше контакт с адвокатите си и бяха отхвърлени две молби за излизане под гаранция.

"Аз съм невинен и напълно готов да се защитавам в един справедлив процес срещу тези беззаконни и необосновани обвинения", заяви 64-годишният Гон.

Мениджърът беше обвинен в злоупотреба с доверие и подаване на неверни данни пред регулаторните органи и укриване на около 80 милиона долара приходи по време на управлението на автомобилния гигант Nissan. Той може да прекара повече от 10 години в затвора, ако бъде признат за виновен.

Прокурорите твърдят, че Гон не е съобщил пълния размер на пълното си възнаграждение и е прехвърлил лична загуба за сметка на Nissan.

Прокурорите го обвиниха в злоупотреба с доверието и действия, свързани с плащания със средства на компания, които само той е имал право да използва.

 

Екипът на Гон вероятно ще потвърди, че Nissan е одобрил плащанията в размер на 14,7 милиона долара.

"Той има възможност да събере информация и по-лесно да общува с адвокатите и да се подготви по-добре за процеса, потвърди пред Bloomberg Нобуко Отцуки, защитник от Токио, който не е свързан със случая.

За да спечели излизане под гаранция, Гон беше принуден да приеме няколко ограничения.

Условията при които Гон излезе под гаранция:

Трябва  да пребивава в Япония и не може да пътува в чужбина. Трябва да има камери на изходите и входовете на дома си. Той има ограничения в използването на телефона си и няма достъп до интернет. Не трябва да контактува с хора, които са замесени в случая и може единствено да използва компютъра в офиса на адвоката си в определени часове.

"Условията за гаранцията са тежки, но ние ще се погрижим да ги спазваме", каза адвокатът на Гон, Джуничиро Хиронака, във вторник.

Арестът на Гон разтърси най-големия автомобилен алианс, който включва корпоративният гигант Mitsubishi – във време, когато индустрията в световен мащаб се бори с редица предизвикателства от забавяне на продажбите на ключови пазари като САЩ и Китай до дългосрочни технологични промени изискващи огромни инвестиции.

Гон беше председател на трите компании – Renault, Nissan, Mitsubishi, главен изпълнителен директор на Renault и ръководител на алианса преди да бъде арестуван.

В затвора Гон е имал често разпити от прокурори и е имал ограничен контакт със своя правен екип и семейство.
Случаят поставя под съмнения японската съдебна система, което породи  критики за зависимостта и от признанията на обвиняемите, които често се правят без адвокат.
Адвокатът на Гон заяви, че случаят подвига въпроси за справедливостта на японската правна система, като повтаря изявление от Международната федерация за правата на човека. 
Той също така предполага, че арестът е резултат на заговор в автомобилния производител, въпреки че не споменава официално никакви имена.

Nissan няма никаква роля за решенията, взети от съда и прокурорите, казва Никълъс Максфийлд, говорител на автомобилния производител. Nissan и Renault преразглеждат финансите си и заплащането на топ мениджърите след ареста и започнаха съвместен одит на холандската компания, която обединява тяхното партньорство. Проучванията вече осветиха някои противоречиви практики от мандата на Гон в Renault, включително празненствата във Версайския дворец извън Париж.

Тиери Болор, който замени Гон като главен изпълнителен директор през януари, коментира пред телевизия Bloomberg в Женева, че досега не са разкрити никакви проблеми в управлението освен,  “ малката история“ за Версайските събития. 

Той отказва да коментира усилията на Гон да спечели гаранцията.

Миналия месец Nissan задели 83 милиона долара, свързани с бъдещата компенсация на Гон, като предупреди  за най-ниската си печалба от шест години. 
    
Изправен пред японската съдебна система, Гон замени миналия месец правния си екип, воден от местния адвокат Мотонари Оцуру с Хероника, който е известен с агресивните си тактики, които защитават високопоставени клиенти.