Хиляди протестират в Гърция срещу промяната на името на Македония

Демонстрантите настояват за провеждането на референдум в страната

17:20 | 20 януари 2019
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Масови демонстрации се провеждат в Атина срещу договора за Република Северна Македония, с който гръцкият премиер Алексис Ципрас и македонският му колега Зоран Заев уредиха промяната на името на Македония. Това е най-мащабната акция срещу новото име на съседната страна, съобщава БНР.

Стотици хиляди гърци скандират пред парламента "Македония не се продава". С национални знамена хора от цялата страна протестират срещу споразумението със Скопие, което се очаква да се гласува от депутатите през следващата седмица.

На демонстрациите участват и представители на гръцки организации от цял свят. Присъстват и митрополитите от Северна Гърция, както и монаси от Атон. Присъединиха се депутати от опозицията. Подготвя се петиция с искане до президента да се проведе референдум.

Хора от цялата страна, подкрепени и от гръцки организации от чужбина, пристигнаха в столицата за демонстрациите. Над 3 хиляди автобуса пътуват към Атина с демонстранти. С фериботи пристигат и от островите.

Според организаторите днес е най-мащабната акция.

Целта на протестите днес е да се повлияе на депутатите, склонни да подкрепят с вот договора за Северна Македония.

Според проучванията на общественото мнение 70% от гърците не приемат споразумението и искат референдум.

Въпреки протестите се очаква независими депутати да подкрепят "Сириза" на премиера Ципрас и парламентът да ратифицира договора от Преспа, уреждащ промяната на името на Македония, който Скопие вече ратифицира.