Как превръщането на Tesla в частна компания може да се отрази върху търсенето на автомобилите ѝ?

Според някои анализатори ходът на Мъск може доведе до увеличение в производството, други обаче остават скептични

20:00 | 12 август 2018
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Във вторник главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск публикува в Twitter намеренията си да свали компанията от борсата, когато цената на книжата ѝ стигне 420 долара, припомня Market Watch.

Анализаторите все още остават объркани за точните причини за това решение на Мъск и си задават въпроса дали той ще успее да намери необходимото финансиране, за да приведе плана си в действие.

Според някои от тях публична компания, която все още жъне ползи от това, няма нужда от подобни решения.

Други са на мнение, че ходът може да доведе до положителни ефекти.

Доставките на седана Model 3 може да се ускорят

Закъсненията при доставките на седана Model 3 отдавна са факт, който сериозно влияе и на клиентите, и на компанията, въпреки постигнатите ѝ производствени цели.

Анализаторите посочват, че по-голяма част от усилията на компанията са съсредоточени върху по-високия клас на модела, а не върху базовия, чиято стойност е 35 хил. долара. Някои смятат, че това е така, за да може Tesla да си осигури необходимите приходи за постигане на производствените си цели.

Минаването на Tesla към частна компания може да ѝ помогне да реши някои от тези проблеми и да увеличи производството на по-евтините модели. Това ще ѝ даде възможността да инвестира във вече разработените си структури, “без да усеща инвеститорския натиск за възвръщане на инвестиции”, смята Мишел Кребс, анализатор в Autotrader. Той добавя, че чрез промяната американският автомобилен производител ще получи и шанс за достъп до нови източници на приходи.

Tesla може да вложи повече време в разработката на нови продукти

Чрез преминаването на Tesla в частна компания тя ще получи възможността да прекъсне кръга, в които са попаднали технологични гиганти като Apple, при които инвеститори и анализатори очакват нови продукти да се появяват все по-често. По този начин, според Джеръми Асеведео, мениджър индустриални анализи в Edmunds, потребителското влияние върху компанията и натискът му ще бъдат заглушени.

Анализаторът посочва, че Мъск има и планове за разработката на нови електрически превозни средства, част от които е и електрически камион, но смяната в статута на компанията ще му даде по-скоро до възможността да работи върху подобрение на производствения капацитет и да се избегнат грешки, както при пускането и доставката на Model 3.

Купувачите в някои щати могат да бъдат затруднени

Към момента автомобилите на Tesla могат да бъдат закупени само директно от компанията - в шоуруми, или онлайн. В резултат на това Tesla няма търговски представителства, нито пък наема търговски агенти. Този модел не се харесва в много щати. Някои от тях, включително Тексас и Кънектикът, имат пълна забрана за директни продажби. Други също са намерили начини да ограничат продажбите на Tesla. Ню Йорк например има определен брой шоуруми, в които позволява на компанията да оперира.

Тesla работи срещу съществуващите забрани за директна продажба и за предотвратяване на въвеждане на нови. Но появата на нестабилност, предизвикана от дискусията около промяната на статута на Tesla, може да влоши нещата, смята Ханк Ескин, собственик на уебсайта за препродажба на Tesla EV-CPO.com.

Според него разследването от Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ (SEC) може да даде нови основания на местните законодатели да преразгледат моментните забрани и ограничения и да въведат нови, използвайки смяната като аргумент.

Ако това се случи, то стойностите за препродажба може да пострадат или пък да се подобрят

Идентичността на марката е най-важният актив на Tesla, според Кребс, а самият Мъск също е лидер в областта на положителните потребителски възприятия по данни на Kelley Blue Book .

“Tesla има най-емоционалното излъчване сред всички автомобилни производители”, казва Грег Фидан, основател на RealCarTips.com. “Не говорим само за луксозния външен вид, но и за истинската мисия, която дава много на хората - да се ускори прехода към използването на най-устойчивата енергия и в автомобилния сектор”.

Все пак сигурно остава единствено, че преминаването на Tesla към частна компания ще помогне да се облекчат инвеститорският и потребителският натиск към нея.