Трябва ли Twitter да премахне Infowars?

Колко още може да издържи единствената голяма технологична компания, която „дава пространство“ на Алекс Джоунс и неговия сайт за конспиративни теории Infowars

19:30 | 11 август 2018
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Досега Twitter беше доста отстъпчива в борбата срещу фалшивите новини, настоявайки, че радиоводещият Алекс Джоунс и сайтът му не са нарушили установените правила и могат да останат в социалната платформа, пише CNN.

Джоунс от дълго време разглежда теории на конспирацията и е крайнодесен провокатор.

„Тези решения не се взимат лесно“, смята професор Джеф Джарвис,  разглеждайки начина, по който социалните медии откриха дебата по темата. Той симпатизира на Джак Дорси, главният изпълнителен директор на Twitter, и на неговата позиция спрямо проблема.

„Дорси има правото да твърди, че едно нещо може да се контролира по-лесно, ако се намира в рамките на неговата социална платформа, отколкото ако е извън нея“, смята Джарвис.

CNN публикува проучване, което показва, че сайтът Infowars нееднократно е препращал потребителите чрез линкове към видео, което нарушава правилата на Twitter.

Според Джарвис „Twitter е по-скоро Times Square, а не New York Times - става въпрос за комуникация, не за съдържание. Няма човек, който непрекъснато да следи всички разговори.“

Той отхвърли твърдението, че истината се губи в социалните платформи и обвини традиционните медии в морална паника.

Според други мнения интернет е улеснил разпространението на възгледи, които някога са били разглеждани като антиобществени.

А според трети - дори и най-екстремните места в интернет си имат своите правила.

И все пак съдържанието на Джоунс все още е част от платформата на Twitter.