71 млрд. долара ще струва на Мъск преобразуването на Tesla в частна компания

Според самия Мъск необходимата сума вече е осигурена

14:15 | 8 август 2018
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск смята да преобразува компанията от публична в частна и за целта ще изкупи всички акции, съобщи самият той в акаунта си в Twitter.

Цялата операция ще струва на Мъск точно 71 млрд. долара,  разкрива той и допълва, че парите вече са осигурени. Идеята е преобразуването в частна компания да избегне резките колебания в цената на акциите ѝ. Ако идеята бъде одобрена от акционерите, на тях ще им бъде предложено да продадат своите акции за 420 долара на бройка. Сега цената им на борсата е 379,57 долара.

„Като публична компания сме подложени на сериозни колебания в цените на акциите, което оказва влияние на служителите на Tesla, повечето от които са и акционери в компанията. Това понякога ни кара да взимаме решения, които вършат работа за кратък период, но в дългосрочна перспектива не са правилни”, обясни Мъск в блога на компанията в Twitter.

Според анализатора на агенция Loup Ventures – Джин Мюнстер, намеренията на Мъск са напълно логични. Вижте повече на Automedia.bg