Цените на кафето ще продължат да растат и през 2025 г.

Очакванията за нов производствен дефицит във Виетнам, най-големият производител на робуста в света, подхранват скока в цените

09:00 | 10 юли 2024
Автор: Мумби Гитау
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на кафето ще продължат да се покачват до средата на 2025 г. поради недостиг на доставки при ключови производители, като европейските потребители ще трябва да плащат още повече за чаша кафе, тъй като влизат в сила новите разпоредби за обезлесяването.

Очакванията за нов производствен дефицит във Виетнам, най-големият производител на робуста в света, подхранват скока в цените на сорта зърна, използван в смеси и еспресо, каза в интервю Джузепе Лаваца, председател на компанията за печене на кафе Luigi Lavazza SpA.

Лошата реколта тази година накара производителите да плащат с $1000 над фючърсните цени за виетнамска робуста, добави той.

„Никога не сме виждали нещо подобно в историята на нашата индустрия“, каза Лаваца. „И това, което е много специално, е дълготрайният ефект от това.“

Фючърсите за сорта се покачиха с около 60% тази година, докосвайки нов връх от 4667 долара за тон във вторник. Притесненията относно следващата реколта засилват страховете, след като горещото и сухо време в части от Виетнам повреди кафеените насаждения по-рано тази година.

Най-развиващите се региони в Бразилия също са изправени пред тежестта на суровото време, тласкайки нагоре цените на арабиката. Във вторник фючърсите се търгуваха на двугодишен връх. Прогнозите са понижени, тъй като някои фермери берат по-малки от обичайните зърна след засушаванията в края на 2023 г., които навредиха на развитието на културите.

По-високите цени, съчетани с нарастващите разходи за доставка поради прекъсвания в Суецкия канал и по-силния долар, доведоха до скока на разходите на италианската пекарна с над 800 милиона евро през последните две години, добави Лаваца.

С влизането в сила на Регламента на Европейския съюз за обезлесяването или EUDR до края на годината „много играчи купуват кафе малко по-рано“, каза Лаваца, опитвайки се да заобиколят изискването да докажат, че техните вериги за доставки не са свързани със земя, която е обезлесена след 2020 г.

„Без съмнение кафето, което европейските производители ще купуват, ще струва много повече“, добави той. „Компаниите в кафе индустрията са изправени пред много силни насрещни ветрове.“