Най-големият корабен регистър санкционира основния руски застраховател

Ходът засилва нарастващото разделение между частите от световния корабен флот, които могат да обслужват Русия, и тези, които не могат

10:30 | 18 юни 2024
Автор: Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият корабен регистър в света оттегли одобрението си за руската застрахователа компания "Ингосстрах" (Ingosstrakh Insurance Co.) да предоставя ключов документ, позволяващ на корабите да влизат в пристанища.

Либерийският регистър - под чийто флаг плават 16% от световните кораби по капацитет - каза в циркуляр, че вече не разрешава на базираната в Москва Ingosstrakh Insurance Co. да издава така наречените сини карти. Сините карти предоставят доказателство за покритие срещу рискове, включително нефтени разливи и сблъсъци. Те са от съществено значение за влизане в пристанището.

Миналата седмица Обединеното кралство санкционира "Ингосстрах" като част от набор от широкообхватни мерки на Г-7 срещу Русия, докато тя продължава войната си в Украйна. Фирмата се превърна във важен доставчик на покритие срещу разливи и сблъсъци за износа на руски петрол, ефективно измествайки западните субекти.

На практика ходът на Либерийския регистър може да се окаже символичен. Има само три кораба, обхванати от "Ингосстрах" , които плават под флага на Либерия и нито един от тях не е петролен танкер, според база данни за кораби, поддържана от Международната морска организация. Този ход обаче засилва нарастващото разделение между частите от световния корабен флот, които могат да обслужват Русия, и тези, които не могат.

Всеки кораб с покритие на "Ингосстрах"  ще получи 90 дни гратисен период, се казва в циркуляра.

Въпреки името си, либерийският регистър е със седалище в САЩ. Националните корабни регистри са обща характеристика на международната корабна индустрия, прилагайки общи набори от правила, към които корабите трябва да се придържат, за да плават под национален флаг.