Г-7 ще обяви „нови стъпки“ по отношение на замразените руски активи

Ще предприемем смели стъпки, за да покажем на Путин, че времето не е на негова страна, заяви Кърби

09:10 | 12 юни 2024
Обновен: 10:26 | 12 юни 2024
Автор: Джош Уингроув, Виктория Дендрину
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерите на Г-7 ще обявят стъпки за предоставяне на нова помощ на Украйна въз основа на стойността на замразените руски финансови активи тази седмица, съобщават от САЩ.

Развитието на събитията показва, че лидерите почти са постигнали съгласие по политическа сделка за обявяване на заем от около 50 млрд. долара, финансиран от сложен пакт за предлагане на Украйна на допълнителна финансова помощ, гарантирана от постъпленията от активите.

„Ще обявим нови стъпки за отключване на стойността на обездвижените руски държавни активи в полза на Украйна и за подпомагане на възстановяването им“, заяви пред репортери във вторник Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към президента Джо Байдън. Той се въздържа да каже, че е постигнато пълно споразумение, и се отклони от подробности, като същевременно сигнализира, че очаква споразумение между всички държави. „Ще видите единодушие тук, в Г-7, когато става въпрос за използване на замразените активи, за да се помогне на Украйна при възстановяването“.

Срещата на върха на Г-7 в Италия тази седмица ще включва сериозна демонстрация на подкрепа за Украйна, като президентът на страната, Володимир Зеленски, ще присъства на срещата. Той и Байдън ще се срещнат в четвъртък и ще дадат съвместна пресконференция, каза Кърби.

Усилията за използване на обездвижените руски активи продължават от месеци. Политическото споразумение, което се очаква да бъде обявено тази седмица, може да остави някои подробности за договаряне по-късно. Един от ключовите технически аспекти, който вероятно ще бъде уреден по-късно, е как ще бъдат разпределени рисковете между съюзниците. 

Постъпленията от замразените активи в Европа се оценяват на 3 до 5 млрд. евро годишно, в зависимост от лихвените проценти и други фактори, заяви отделно американски служител, говорейки при условие за анонимност. 

Очаква се средствата да подпомогнат Украйна в средносрочен план, като според официалните лица те ще помогнат за покриване на финансовите нужди през 2025 г. и след това. За САЩ и техните съюзници е от решаващо значение да изпратят послание на Русия, че са готови да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Погасяването на заема зависи от това активите да останат обездвижени достатъчно дълго, за да могат неочакваните им печалби да го изплатят, което ще отнеме няколко години.

Санкционният режим на ЕС, който изисква всяко решение за запазване на имобилизираните активи да бъде подновявано на всеки шест месеца, повдига въпроси относно надеждността на погасителния план, тъй като страни като Унгария имат право на вето върху процеса два пъти годишно.

Ако войната приключи по-рано и активите бъдат „ремобилизирани“ като част от мирно споразумение с Русия, не е ясно кой ще бъде задължен да изплати първоначалния заем. 

САЩ очакват, че сделката може да бъде оформена така, че да се избегне изискването за одобрение от страна на Конгреса, заяви служителят. Парите биха могли да бъдат предоставени по-късно тази година, добави служителят. 

„Ще предприемем смели стъпки, за да покажем на г-н Путин, че времето не е на негова страна и че той не може да ни изпревари, тъй като ние подкрепяме борбата на Украйна за свобода“, каза Кърби, визирайки руския президент Владимир Путин.