Изумителното издигане на Nvidia в пет графики

Уолстрийт имаше големи очаквания за отчета тази седмица и Nvidia не разочарова

14:37 | 24 май 2024
Автор: Субрат Патнайк и Кармен Райнике
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Nvidia не показва никакви признаци на забавяне.

От нишов доставчик на чипове за индустрията за видеоигри, компанията се трансформира в най-големия доставчик на авангардни ускорители, които захранват приложения с изкуствен интелект.

Уолстрийт имаше големи очаквания за актуализацията на печалбите на компанията в сряда и Nvidia представи още един набор от удивителни резултати - със силно представяне, възходяща прогноза за продажбите, 150% увеличение на тримесечния ѝ дивидент и разделяне на акциите 10 към 1.

„Не прилича на нищо, което сме виждали в технологиите от началото на интернет през 1995 г.“, каза анализаторът на Wedbush Securities Inc. Даниел Айвс. „Това е дежа вю от 1995 г. с голямата разлика, че Nvidia генерира повече пари от някои държави“, каза Айвс.

Ето пет графики, показващи метеоритния растеж на Nvidia:

Възвращаемост

Ако бяхте инвестирали $1000, когато Nvidia излезе на борсата през януари 1999 г., вашата инвестиция щеше да възлиза на около $4 милиона. Сред компаниите, оценени на повече от 1 милиард долара пазарна стойност, акциите имат една от най-силните възвръщаемости.

Приходи

Приходите на Nvidia се утроиха до 26 милиарда долара през първото фискално тримесечие – повече от това, което почти три четвърти от компаниите в S&P 500, включително McDonald’s Corp., Mastercard Inc. и Charles Schwab Corp., добавиха през последната година.

Пазарна капитализация

Цената на акциите на базираната в Санта Клара, Калифорния, компания се е увеличила повече от два пъти тази година, добавяйки около 1,1 трилиона долара пазарна капитализация. Това го прави едно от най-бързите допълнения към пазарна стойност в историята на фондовия пазар на САЩ – тя е добавила повече от Alphabet Inc., Microsoft Corp. и Amazon.com Inc. взети заедно.

Нетни приходи

Това не е растеж на всяка цена за Nvidia. Бизнесът никога не е бил по-печеливш, като нетният приход нарасна с повече от 2000% през последните две години, донасяйки почти 15 милиарда долара през последното тримесечие. Само Alphabet, Apple Inc. и Microsoft са генерирали по-големи печалби през последното тримесечие, според данни, събрани от Bloomberg.

Богатство

Метеоритният ръст на Nvidia увеличава и нетната стойност на главния изпълнителен директор Дженсън Хуанг с около 40 милиарда долара към затварянето на борсите в сряда. Скоростта на добавяне на стойност помогна на съоснователя на Nvidia да надмине своите колеги мултимилиардери тази година. Хуанг, който е 20-ият най-богат човек в списъка на Bloomberg Billionaires Index, притежаваше около 84 милиарда долара. Неговото нетно състояние е напът да се увеличи допълнително, тъй като акциите на Nvidia се покачиха с повече от 10% в търговията в рамките на деня в четвъртък.