Активността в еврозоната e на едногодишен връх, а възстановяването набира скорост

Има обаче предупредителни знаци за потребителските цени, които биха могли да забавят скоростта, с която ЕЦБ намалява лихвите тази година

13:00 | 23 май 2024
Обновен: 13:17 | 23 май 2024
Автор: Марк Шроерс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Aктивността в частния сектор в еврозоната достигна най-високото си ниво от една година, което предполага, че икономическото възстановяване на региона се задържа.

Индексът на мениджърите по покупките на S&P Global се повиши до 52,3 през май - надвишавайки прогнозите на анализаторите и надхвърляйки прага от 50, което сигнализира за растеж, за трети месец.

„Това изглежда толкова добре, колкото може да бъде“, каза Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. „Икономиката на еврозоната набира допълнителна сила. Насърчаващо е, че новите поръчки растат със стабилен темп, докато увереността на компаниите се отразява от стабилния темп на наемане на работници.“

Има добри новини за най-голямата икономика в Европа, тъй като показателите на Германия също надминаха очакванията и включват много по-добър принос от производството. Франция обаче неочаквано беше върната обратно в територия на свиване, тъй като услугите се представиха по-слабо.

„Докато хората обичат да сравняват представянето на икономиките, сочейки с пръст възможните слабости и силни страни, добрата новина тук е, че като цяло и двете икономики се движат в тандем“, каза де ла Рубия. „Това означава, че има добри шансове за Франция в крайна сметка да навакса изоставането в сектора на услугите, което би поставило растежа на еврозоната на по-здрава основа.“

Перспективите за 20-членния блок се подобряват след рецесията през втората половина на миналата година. С инфлацията, която доближава целта от 2%, а Европейската централна банка на път да започне да намалява лихвените проценти, миналата седмица Европейската комисия каза, че континентът остава в посока за меко кацане.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел каза, че импулсът на растежа е набрал известна скорост напоследък, добавяйки към оптимизма, че икономиката е оставила най-лошото от кризата зад гърба си.

„В момента наблюдаваме леко съживяване на икономиката в еврозоната“, каза тя пред германския телевизионен оператор ARD в сряда. „В същото време инфлацията продължава да намалява. Следователно има основание за надежда, че ще успеем да се върнем към ценова стабилност, без да изпитаме рецесия."

Ръстът обаче прикрива продължителен спад в индустриалния сектор - особено в Германия, която пострада от слабото световно търсене и скока в цените на енергията, последвал нахлуването на Русия в Украйна.

Фабричното неразположение може бавно да приключи, според S&P Global, което прогнозира, че еврозоната може да отбележи растеж на брутния вътрешен продукт от 0,3% през това тримесечие - съответстващо на темпото за предходните три месеца.

Има обаче предупредителни знаци за потребителските цени, които биха могли да забавят скоростта, с която ЕЦБ намалява лихвите тази година. S&P нарече сектора на услугите – ключовият фокус за политиците във Франкфурт – „основният източник на инфлационен натиск“, като вложените разходи нарастват бързо.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос каза, че ръстът на цените вероятно ще варира в краткосрочен план, преди да се сближи устойчиво до 2% през 2025 г. Въпреки че намаление с четвърт пункт през следващия месец изглежда разумно, той призова за предпазливост отвъд това.

„Има огромна степен на несигурност“, каза де Гиндос в интервю за Oberösterreichische Nachrichten, публикувано в четвъртък. „Ние не сме взели решения относно броя на намаленията на лихвените проценти или техния размер. Ще видим как ще се развият икономическите данни.“

PMI се следят внимателно от пазарите, тъй като пристигат в началото на месеца и са добри в разкриването на тенденции и повратни точки в икономиката. Като мярка за обхвата на промените в продукцията, а не за дълбочината, бизнес проучванията понякога могат да бъдат трудни за прилагане директно към тримесечния БВП.