Аржентина рязко влоши отношенията си с втория си най-голям чужд инвеститор

В Испания се намира най-голямата аржентинска общност. Те споделят общ език и културни ценности – любов към футбола

14:10 | 22 май 2024
Автор: Родриго Ориуела,Кен Паркс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Това, което започна с испанско предположение, че Хавиер Милей е взел наркотици, бързо се превърна в огромен дипломатически скандал, който е сред най-тежките, откакто посланикът на Обединеното кралство излетя от Буенос Айрес заради спора за Фолкландските острови преди повече от четири десетилетия.

"Отсега нататък няма да има посланик в Буенос Айрес", обяви във вторник испанският външен министър Хосе Мануел Албарес на пресконференция.

Скандалите се разразяват и утихват. Франция и Италия си размениха нападки за Мона Лиза и се помириха. Аржентина е водила доста спорове с най-големия си конкурент Бразилия, но също така и с Колумбия, Еквадор и Венецуела. Тази конкретна кавга обаче може да се окаже по-сериозна и с по-големи последици, отчасти заради вътрешната политика на двете държави, които имат общи исторически, но и изострени отношения.

Факт е, че в рамките на само няколко седмици Аржентина успя да се скара с втория си най-голям чуждестранен инвеститор и изглежда, показва че нито една от двете страни не търси изход от ситуацията.

Испания има огромен корпоративен отпечатък в страна, известна с неизпълнението на дълговете си, където присъствието на Banco Santander SA и Telefonica SA е ключова част от социалната инфраструктура. В Испания се намира и най-голямата аржентинска общност в чужбина. Те споделят общ език и културни особености, както и взаимна любов към футбола.

Това, което Санчес направи, "е наистина необяснимо", пише аржентинският министър на икономиката Луис Капуто в X. "Единственото нещо, което постигна, като изнесе нещо лично на държавно ниво, е да покаже политическата си незрялост, защото сигурно има малко страни, които се обичат толкова много, колкото Испания и Аржентина."

Разправията датира от началото на май, когато испанският министър на транспорта заяви, че Милей е приел "вещества". Министърът се позова на телевизионно интервю, дадено от Милей по време на миналогодишната президентска кампания, когато той помоли хората да спрат да говорят в ухото му, очевидно защото слушалката му е била повредена.

Причината, поради която двете страни не са заровили томахавката, вероятно се дължи на двама лидери, които стоят в противоположните страни на политическия спектър, достатъчно медийно грамотни са и с охота използват тази драма за отвличане на вниманието от проблемите си у дома.

Премиерът Педро Санчес публикува видео по време на аржентинската кампания миналата година, в което подкрепя съперника на Милей, Серхио Маса - така че това не му е спечелило привърженици сред новата властова структура в Аржентина.

След това Милей реши да му отвърне, като през изминалия уикенд присъства на митинг, организиран от крайнодясна опозиционна партия, и заяви във вторник, че Санчес трябва да потърси помощ заради своя "комплекс за малоценност" и да намери адвокат за съпругата си, която е разследвана за предполагаема търговия с влияние.

В Мадрид лидерът на социалистите обмисля да напусне поста си заради публичното разглеждане на делата на съпругата му. В Буенос Айрес самият Милей е следен под лупа заради своята ексцентричност, тъй като икономиката на страната му все още е в безпорядък, а реформите му далеч не са завършени.

"Това е единствено за показ", казва Диего Гелар, бивш посланик на Аржентина в Китай и САЩ. "Милей се поддаде на това и това е шансът на Санчес да поляризира и да подобри перспективите си за изборите на 9 юни - този цирк ще приключи през юни."

И така, кой ще мигне пръв?

В интервю по телефона пред местната телевизия LN+ след съобщението на Испания, Милейсигнализира, че правителството му няма да предприеме ответни мерки. "Педро Санчес прави огромна грешка. Аз няма да бъда толкова глупав, че да повторя същата грешка".