Тръмп за първи път е набрал повече пари от Байдън за кампанията си

Сред тези, които дариха суми на Тръмп са: Харолд Хам от Continental Resources, Сайед Ануар от Midland Energy, Хауърд Лутник от Cantor Fitzgerald, инвестиционният банкер Уорън Стивънс, предприемачът Робърт Бигелоу, Джо Рикетс, основател на TD Ameritrade

14:20 | 21 май 2024
Автор: Бил Алисън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През миналия месец Доналд Тръмп е набрал повече пари от Джо Байдън за първи път през този изборен цикъл, но кампанията на президента все още има голяма финансова преднина пред републиканския му съперник.

Байдън и Демократическата партия са набрали 51 млн. долара през април в сравнение с 76 млн. долара, които са натрупали Тръмп и Националният комитет на Републиканската партия, според изявленията на кампаниите. Президентът влезе в май с 192 млн. долара в брой, което е повече от два пъти повече от това, което опонентът му съобщи, че има в банката.

Набирането на средства от Тръмп идва покрай участието му в няколко събития за набиране на средства, включително събитие в Палм Бийч, организирано от милиардера Джон Полсън, и получаването на подкрепа от големи дарители в петролния и газовия сектор.

Кампаниите, политическите партии и основните суперполитически комитети, които ги подкрепят, подадоха месечните си отчети пред Федералната избирателна комисия. Ето как изглеждат те:

Джо Байдън

  • Байдън и Националният комитет на Демократическата партия набраха 51 млн. долара през април и приключиха месеца с 192 млн. долара в брой
  • Future Forward PAC (комитет за политически действия) на Байдън събра 16 млн. долара и имаше 57 млн. долара в брой

Усилията за преизбиране на Байдън са натрупали рекордна сума за кандидат на Демократическата партия на този етап от изборния сезон. Макар че набраните от него средства през април бяха изпреварени от тези на Тръмп, той все още има значително предимство по отношение на наличните пари в брой. За разлика от Тръмп, който се сблъска със скъпа първична кампания, Байдън срещна само символична опозиция и успя да натрупа парични средства за ноември.

Основните събирания на средства през април включваха събития, организирани от Майкъл Дъглас, актьорът и филмов продуцент, изиграл Гордън Гекко във филма "Уолстрийт" от 1987 г., но по-голямата част от средствата бяха осигурени от дребни дарители на кампанията. Сред по-големите дарители са създателят на "Family Guy" Сет Макфарлън, съоснователят на Facebook Дъстин Московиц, Джош Бекенщайн от Bain Capital и мениджърът на хедж фондове Том Стейър.

През месеца кампанията добави един милион поддръжници към списъка си с имейли. Периодичните дарители съставляват 5,5 млн. долара от общата сума, а 225 000 дарители са се ангажирали да правят вноски всеки месец.

Байдън и DNC се възползват от рекордния военен фонд, който неговата кампания и Демократическата партия са натрупали. Те са открили 150 офиса на терен в бойните райони на щатите, за да привлекат гласоподавателите. Кампанията на Байдън е закупила медии на стойност 34 млн. долара, откакто Тръмп спечели номинацията на ООП през март, докато бившият президент е похарчил по-малко от 70 000 долара за реклама, според AdImpact.

Външни групи, подкрепящи Байдън, начело с основния му суперполитически комитет за действие Future Forward PAC, са обещали да го подкрепят с повече от 1 млрд. долара. Съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман е дал на Future Forward PAC 7 млн. долара, а съоснователят на GitHub Крис Уанстрат - 500 000 долара.

Подкрепящият Байдън PAC American Bridge 21st Century събра 7,1 млн. долара и завърши април с 12 млн. долара в брой. Групата, която е обещала да похарчи 140 млн. долара, като се фокусира върху жените и избирателите от работническата класа, използвайки проучвания, проведени в колебаещите се щати, получи дарения от 4,8 млн. долара от инвеститора в рисков капитал Майкъл Мориц от Sequoia Capital и 2,6 млн. долара от Democracy PAC на мениджъра на хедж фондове Джордж Сорос.

Доналд Тръмп

  • През април Тръмп събра 76 млн. долара за своята кампания и за своята партия. Кампанията му и Националният комитет на Републиканската партия приключиха месеца с 89 млн. долара в брой
  • Определеният от него PAC Make America Great Again Inc. набра 12,8 млн. долара и започна май с 34,5 млн. долара

Първият пълен месец на набиране на средства от Тръмп като предполагаем кандидат на партията му доведе до големи дарения от известни дарители. Сред тези, които изписаха големи чекове, бяха Харолд Хам от Continental Resources, Сайед Ануар от Midland Energy и Хауърд Лутник от Cantor Fitzgerald. Сред другите големи дарители са инвестиционният банкер Уорън Стивънс, предприемачът в областта на недвижимите имоти и космическите технологии Робърт Бигълоу и основателят на TD Ameritrade Джо Рикетс.

Той все повече разчита на богати дарители, за да намали разликата с Байдън, въпреки че кампанията му заяви, че половината от сумата, която е събрал през април, е от дарители с малки суми.

Make America Great Again Inc. на Тръмп, получи 10 млн. долара от инвеститора Тимъти Мелън и 1 млн. долара от Continental Resources на Хам. Републиканската еврейска коалиция набра още 1 млн. долара за комитета. Хам е съорганизатор на събирането на средства в сряда за комитета в Тексас.

Saved America, водещият комитет, който плаща по-голямата част от юридическите сметки на Тръмп, получи 9 млн. долара, от които 6 млн. долара бяха прехвърлени от структура, която набира пари от дарители с малки суми. Той похарчи 4,3 млн. долара, от които 3,3 млн. долара за правни такси. В края на април тя разполага с 8,8 млн. долара в банката.

Тръмп е отстранен от предизборната кампания по време на наказателния процес в Манхатън, който в понеделник навлезе в шестата си седмица. Прокурорите го обвиняват във фалшифициране на бизнес документи, свързани с плащанията с цел прикриване на информация, направени по време на изборите през 2016 г. - обвинения, които той отрича.

Робърт Ф. Кенеди младши

  • Кенеди събра 10,7 млн. долара през април и започна май с 10,1 млн. долара в брой.
  • Неговият комитет за действие събра 6,2 млн. долара и имаше 20,9 млн. долара в банката.

Избирането на Никол Шанахан, бившата съпруга на съоснователя на Google Сергей Брин, за негов партньор в изборите донесе големи дивиденти на независимите усилия на Кенеди. През април тя дари 8 млн. долара за кампанията му, финансирайки усилията му да си осигури достъп до гласуване, тъй като отправя независимо предизвикателство към Байдън и Тръмп.

American Values 2024 на Кенеди, получи 5 млн. долара от Мелън, който също е дарил на комитета на Тръмп, и 1 млн. долара от Марк Гортън, основател на гиганта в областта на високочестотната търговия Tower Research Capital.