Запазване на мускулите при отслабване е следващата цел на производителите на лекарства

Производителите се стремят да произвеждат лекарства, които да се борят със затлъстяването и едновременно с това да запазват мускулната маса

17:30 | 25 май 2024
Автор: Наоми Кресге,Мадисън Мюлер
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новият хит за отслабване може да помогне на пациентите да свалят повече килограми от всички досегашни лекарства. Сега производителите на лекарства бързат да решат друг проблем - да се уверят, че хората ще запазят мускулите си, дори когато свалят мазнини.

Надпреварата за потенциални лечения набира скорост. Наскоро Regeneron Pharmaceuticals Inc. публикува данни, показващи, че коктейл от антитела е увеличил мускулите при малка група доброволци. Миналата година Eli Lilly & Co. се съгласи да отпусне до 2 млрд. долара за стартъп с експериментално лекарство, което има за цел да намали мазнините, като същевременно поддържа мускулите.

Някои лекари са скептично настроени, като твърдят, че за много пациенти със затлъстяване свалянето на килограми е от първостепенно значение, дори и да губят мускули заедно с мазнините. И все пак запазването на мускулите е привлекателна цел за производителите на лекарства, които пропуснаха първото поколение лекарства за лечение на затлъстяването и търсят опора в бързо развиващата се и доходоносна област.

Засега Wegovy на Novo Nordisk A/S и Zepbound на Eli Lilly са водещите терапии на пазара за отслабване, който може да нарасне до 100 млрд. долара до 2030 г., според оценки на Goldman Sachs. Но и двете компании проучват и лечения, които да помогнат на пациентите да запазят мускулите си, докато отслабват.

"Можем да накараме хората да отслабнат - сега е следващата стъпка", казва Дженифър Линге, водещ учен в AMRA Medical AB, шведска компания, която използва сканиране на тялото за изследване на мускулния състав. "Мускулната част ще бъде важна за следващата фаза".

Подобно на затлъстяването, саркопенията – загубата на скелетна мускулна маса и функция – дълго време е била пренебрегвано заболяване, казва Линге. Обикновено то се свързва с остаряването, въпреки че хронични заболявания като рак, ХИВ и диабет също могат да причинят това състояние.

Когато хората свалят килограми много бързо, независимо дали чрез лекарства против затлъстяване или бариатрична операция, те могат да бъдат изправени пред по-висок риск от нездравословна загуба на мускулна маса. А ако спрат да използват лекарствата и възстановят теглото си, рискуват да добавят отново по-голям дял мазнини - ефект, който може да отслаби тялото с течение на времето.

Коренът на феномена е в способността на организма да се питае от собствените си мускули, за да оцелее в периоди на глад, казва Джордж Янкопулос, главен научен директор на Regeneron. Силното ограничаване на калориите спомага за производството на миостатин - протеин, който възпрепятства растежа на мускулите.

Мишки Шварценегер
През 90-те години на миналия век учените откриха как да изключат гена, създаващ миостатин, при мишките; Янкопулос нарече получените гризачи "малки Шварценегери".

Въпреки че компаниите отдавна се опитват да се насочат към миостатина за лечение на мускулни разстройства, доказването на ползата от него за пациентите е предизвикателство, каза Янкопулос в интервю в началото на тази година. Но пациентите, които губят мускулна маса с лекарства за отслабване, биха могли да бъдат "катастрофа за общественото здраве", каза той, която лекарствата за задържане на мускулна маса биха могли да облекчат.

Regeneron набира стотици доброволци, за да тества две различни антитела, които потенциално могат да повишат мускулната маса – в някои случаи давани заедно с Wegovy на Novo. Понастоящем американската биотехнологична компания тества лекарствата върху здрави доброволци; до средата на годината тя очаква да може да набере първите пациенти със затлъстяване.


Навлизане в шумотевицата около Wegovy.  Производителите на лекарства се опитват да намерят начин да помогнат на клиентите да свалят килограми като запазят мускулната си маса. Източник: Bloomberg, clinicaltrials.gov

В малко проучване при жени след менопауза, които не страдат от затлъстяване, се наблюдава увеличаване на размера на мускулите на бедрата след приема на експерименталния коктейл от лекарства, съобщиха от Regeneron на Европейския конгрес по затлъстяване във Венеция на 12 май.

Страничните ефекти са потенциален проблем: Динко Гонзалес Тротър, изпълнителен директор на отдела за образна диагностика в Regeneron, заяви, че ръководителят на проучването Динко Гонзалес Тротър е набрал само жени след менопауза в първата част на малкото проучване поради потенциална токсичност за ембрионите и репродуктивна токсичност при мъжете. Продължаващите проучвания ще обхванат и мъже и ще помогнат за изясняване на профила на безопасност на лекарствата, заявиха от Regeneron в изявление, изпратено по електронна поща.

За да се справят по-бързо, някои компании се обръщат към лекарства, първоначално разработени за други заболявания. Швейцарският производител на лекарства Roche Holding AG заяви, че вижда потенциал за комбиниране на експериментално лекарство за мускулна дистрофия със съединение за отслабване, което придоби в сделката за 3,1 млрд. долара с Carmot Therapeutics.

Eli Lilly проверява подобна хипотеза: компанията планира да проучи своето лекарство за отслабване Zepbound в комбинация с лечение, което обещава да предотврати мускулната атрофия при възрастни хора.

Отделно от това Lilly вече тества лекарство, наречено bimagrumab - придобито миналата година чрез закупуването на стартъпа Versanis Bio - за да провери дали то стимулира загубата на тегло, като същевременно запазва мускулите.

"Нашата надежда е да наблюдаваме увеличено съотношение между чиста и мастна маса", заяви главният научен директор Дан Сковронски пред инвеститорите през април.

Novo извършва собствена ранна работа върху съединения, които биха могли да запазят мускулите, заяви тази седмица ръководителят на развитието Мартин Холст Ланге. Въпреки това Novo също така се противопоставя на идеята, че загубата на мускулна маса, наблюдавана при Wegovy, е нездравословна. Около 35 % от теглото, загубено при употребата на лекарството, може да бъде чиста телесна маса, каза Ланге - пропорция, която той определи като "нормална".

Вече има един доказан начин да запазите повече мускули, докато отслабвате: упражненията. В датско проучване на по-старото GLP-1 лекарство Saxenda на Novo, пациентите, които са правили упражнения, са загубили два пъти повече телесни мазнини от тези, които са приемали само Saxenda. Хората, които са приемали лекарството, без да тренират, не са отслабнали непременно по-малко, но е по-вероятно да загубят както мускули, така и мазнини.

Мускулна маса
Изграждането на мускулна маса може също така да помогне на пациентите да не възвърнат теглото си толкова бързо, ако спрат да използват лекарствата, казва Сигне Тореков, професор от Университета в Копенхаген, ръководител на проучването, което е подкрепено от фондация Novo Nordisk. Това се дължи на факта, че по-голямата мускулна маса е свързана с по-бърз метаболизъм.

Други лекари отбелязват, че макар мускулната маса да е важна, от ключово значение е доколко пациентите могат да използват мускулите си в ежедневието.

"Ако сте 175 килограма и се нуждаете от лекарства, вие се притеснявате за загубата на мускулна маса, но основното ви нещо е, че се притеснявате да сте живи", казва Шон Уортън, медицински директор на медицинската клиника Уортън край Торонто, който е помогнал за провеждането на проучване на хапче против затлъстяване от следващо поколение от Eli Lilly.

"Не можете да изкачите стълби? Имам чувството, че човек ще може да изкачи стълбите много по-добре, ако е с 50 кг по-лек, дори и със загубената мускулна маса", казва той.