Бързият растеж на слънчевите панели в Китай се забавя заради проблеми в мрежата

Китай, който все още получава по-голямата част от електричеството си от въглища, добави рекордните 217 гигавата слънчеви панели миналата година

09:01 | 22 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бързо разгръщането на слънчевия капацитет в Китай се забави, тъй като мрежите не успяват да добавят достатъчно електропроводи и резервен капацитет.

Страната е инсталирала 45,7 гигавата фотоволтаични панели през първите три месеца, което е повече от една трета спрямо година по-рано, се казва в изявление на Националната енергийна администрация (NEA) в понеделник. Въпреки че е впечатляващ в сравнение с други страни, темпът на растеж бледнее в сравнение с скока от 154% през същото тримесечие на 2023 г.

Китай, който все още получава по-голямата част от електричеството си от въглища, добави рекордните 217 гигавата слънчеви панели миналата година - повече, отколкото САЩ някога са строили. Според прогнози на асоциацията на слънчевата индустрия тази година инсталациите се очаква да достигнат до 220 гигавата.

Тази експанзия вероятно ще бъде движена от проекти в мащаб на комунални услуги, особено от мащабната програма за възобновяеми източници, концентрирана във вътрешните пустини на страната, според BloombergNEF. Нацията трябва да гарантира, че новият капацитет разполага с необходимата инфраструктура за пренос на чиста енергия от по-малко населените вътрешни райони до центровете на потребление.

Покривната слънчева енергия, която обикновено е в по-градските райони и през последните години представлява около половината от растежа на капацитета, също е изправена пред предизвикателства в мрежата. Местните мрежи се бориха с голямото количество непостоянно електричество и бяха принудени да ограничат производството си или да позволят на цените да станат отрицателни по време на периоди с ниско търсене.

Това има косвен ефект върху използването на слънчевата енергия. Средният панел генерира около 8% по-малко енергия през първото тримесечие спрямо година по-рано, показват данните от понеделник.

Правителството засилва усилията си за укрепване на мрежите, за да продължи разширяването на чистата енергия и да постигне целите си за декарбонизация. NEA и Националната комисия за развитие и реформи обявиха план по-рано тази година, за да позволят на мрежата да свърже 500 гигавата малки възобновяеми източници до 2025 г., докато мрежовите компании също обещаха да изградят повече електропроводи с високо напрежение на дълги разстояния.

Страната също така е добавила 15,5 гигавата вятърна мощност, 6,4 гигавата топлинна енергия и 1,8 гигавата водноелектрическа мощност през първите три месеца, каза NEA.