Ердоган се срещна с "Хамас" в търсене на решение за Газа, а Абас упреква ветото на САЩ

Ердоган прие Исмаил Хания и неговата делегация, включваща бившия ръководител на Хамас Халед Машаал, в историческия дворец Долмабахче в Истанбул

15:00 | 21 април 2024
Автор: Асли Кандемир
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с политическия лидер на "Хамас" в събота, за да обсъдят необходимостта от постоянно прекратяване на огъня и ускоряване на хуманитарната помощ в Газа. 

Отделно от това в събота ръководителят на Палестинската автономия разкритикува американското вето, наложено тази седмица в Съвета за сигурност на ООН на резолюция за приемането на Палестина за пълноправен член. 

Ердоган прие Исмаил Хания и неговата делегация, включваща бившия ръководител на Хамас Халед Машаал, в историческия дворец Долмабахче в Истанбул. 

"Жизнено важно е палестинците да действат единно в този процес. Най-силният отговор на Израел и пътят към победата се крият в единството и целостта", заяви турският лидер, според неговата дирекция по комуникациите. 

Ердоган изтъкна дипломатическите усилия на Анкара, насочени към постигане на пауза в шестмесечния конфликт в Газа между Израел и "Хамас", според изявлението в X (преди това Twitter) след продължилата 2,5 часа среща.  

Турция е член на НАТО, но за разлика от САЩ и Европейския съюз не смята "Хамас" за терористична организация. 

Ердоган нарича бойците на Хамас "борци за свобода" и многократно критикува поведението на Израел във войната, която беше предизвикана от нападението на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, при което бяха убити около 1200 души, а около 250 бяха взети за заложници. 

Оттогава досега над 34 000 палестинци са били убити при военната офанзива на Израел, според управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването там, което не прави разлика между цивилни и военни жертви. 

При израелски въздушен удар по къща в южния град Рафах в Газа са загинали най-малко девет души, включително шест деца, съобщи Associated Press в събота, позовавайки се на представители на болницата. 

Ердоган не се е отказал да прекъсне изцяло връзките си с Израел.

Палестинският лидер Махмуд Абас заяви, че Палестинската автономия ще "преразгледа" двустранните отношения със САЩ след ветото на Вашингтон тази седмица върху резолюция за приемане на палестинските територии като пълноправен член на ООН.  

Стъпката от четвъртък "представлява явна агресия срещу правата, историята, земята и светините на палестинския народ, оспорваща волята на международната общност", заяви Абас пред държавната информационна агенция WAFA.