Goldman: Британската икономика страда от "дългосрочни" щети от Brexit

Данните от тази седмица ще покажат дали Обединеното кралство е изпаднало в техническа рецесия в края на миналата година

17:26 | 12 февруари 2024
Автор: Джо Истън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз сви британската икономика, като намали растежа и стимулира по-висока инфлация, според икономисти от Goldman Sachs Group Inc., които сравниха представянето на страната с подобни нации след референдума през 2016 г.

Реалният БВП на Обединеното кралство е по-слаб с около 5%, казаха Свен Яри Стен и колеги в изследователска бележка, публикувана късно в петък. Намалената международна търговия, слабите бизнес инвестиции и спадът на мигрантите, идващи от най-големия търговски партньор на Великобритания, са допринесли за това, казаха те.

„Доказателствата сочат значителна дългосрочна производствена цена на Brexit“, пишат те. „Обединеното кралство значително изостава от другите развити икономики след референдума за ЕС през 2016 г.“

Заключението на Goldman като цяло е в съответствие с други оценки за въздействието на Brexit. Официалният фискален наблюдател на Обединеното кралство, Службата за бюджетна отговорност, каза, че миналата година излизането на Великобритания от ЕС вероятно е намалило икономическото производство с 4%. Политикът на Bank of England Джонатан Хаскел каза преди година, че Brexit е струвал на всяко британско домакинство средно £1000.

Премиерът Риши Сунак изпитва затруднения да изпълни обещанието си за растеж на икономиката, откакто встъпи в длъжност в края на 2022 г. Икономистите са разделени относно това дали данните от тази седмица ще покажат, че Обединеното кралство е изпаднало в техническа рецесия в края на миналата година.

Все пак Goldman каза, че не всички икономически проблеми на Обединеното кралство могат да се припишат на Brexit, посочвайки, че пандемията и енергийната криза след нахлуването на Русия в Украйна оказват голямо влияние върху растежа.

Някои икономисти, особено онези, които подкрепят повече решението за напускане на ЕС, се противопоставиха на използването на така наречения "подход на двойника" за анализиране на въздействието на Brexit. Те, подобно на правителството на Обединеното кралство, също посочват как реалният БВП на Обединеното кралство е изпреварил Германия и Италия след референдума.