Помощта за Украйна остава на заден план при приемането на плана за разходите в САЩ

Решението - поне засега - нанася удар на президента Володимир Зеленски, който миналата седмица се срещна с президента Джо Байдън и законодателите във Вашингтон, за да помоли лично за нови оръжейни системи

15:30 | 1 октомври 2023
Автор: Ерик Уасон, Джонатан Тамари
Президентът Байдън приема президента на Украйна Володимир Зеленски. Белият дом във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, на 21 септември 2023 г. Снимка: Джим Уотсън/AFP/Bloomberg
Президентът Байдън приема президента на Украйна Володимир Зеленски. Белият дом във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, на 21 септември 2023 г. Снимка: Джим Уотсън/AFP/Bloomberg

Законодателите в САЩ не включиха допълнителна помощ за Украйна в приетата в събота мярка за избягване на спирането на работата на федералното правителство, с което дадоха знак, че подкрепата на САЩ за финансиране на борбата ѝ срещу руската инвазия става все по-трудна.

Лидерите на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ отхвърлиха помощта за Киев в размер на 6 млрд. долара в законопроекта, който бе приет от двете камари часове преди крайния срок в полунощ. Решението - поне засега - нанася удар на президента Володимир Зеленски, който миналата седмица се срещна с президента Джо Байдън и законодателите във Вашингтон, за да помоли лично за нови оръжейни системи, включително изтребители F-16 и ракети с по-дълъг обсег на действие АТАСМС. 

Администрацията на Байдън и законодателите от двете партии се опитаха да успокоят Украйна, че военната помощ от САЩ няма да спре и че помощта може да бъде доставена в отделен законопроект по-нататък.

В изявление от събота Байдън заяви, че "преобладаващото мнозинство в Конгреса е непоколебимо в подкрепата си за Украйна" и че очаква републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти да помогне за осигуряването на допълнително финансиране. 

"При никакви обстоятелства не можем да допуснем американската подкрепа за Украйна да бъде прекъсната", каза Байдън. "Напълно очаквам, че председателят на парламента ще спази ангажимента си към народа на Украйна и ще осигури приемането на необходимата подкрепа за подпомагане на Украйна в този критичен момент.

Минути след като Сенатът прие законопроекта за краткосрочните разходи, лидерите на демократите в Камарата на представителите поискаха от Маккарти да разреши гласуването на американската подкрепа за Украйна, когато Камарата се върне следващата седмица. Маккарти посочи, че ще се опита да обвърже помощта с промени в граничната политика на САЩ, на които демократите се противопоставят.

Законодателите и от двете партии, които подкрепят финансирането за Украйна, заявиха, че ще работят за одобряване на допълнителна помощ.

"Очакваме, че през следващите седмици Сенатът ще работи, за да гарантира, че правителството на САЩ ще продължи да предоставя критична и устойчива подкрепа за сигурността и икономиката на Украйна", заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър в съвместно изявление с лидера на ПП на Сената Мич Макконъл и други сенатори.

Сенатор Джим Риш, старшият републиканец в Комисията по външни отношения, заяви, че е уверен, че финансирането за Украйна ще бъде запазено и че няма "абсолютно никакво съмнение" относно подкрепата на републиканците за него.

"Това не е краят на процеса на отпускане на средства", каза той. "Финансирането за Украйна ще бъде включено в края на процеса."

Появяват се пукнатини
Продължаващата подкрепа от страна на САЩ и техните съюзници е от жизненоважно значение за Зеленски, тъй като силите му се борят да напреднат срещу руските войски, които все още окупират около 17% от територията му, което подхранва съмненията относно способността му да ги изтласка напълно.

Макконъл е сред най-силните съюзници на Украйна. Въпреки това други републиканци, включително някои, които подкрепят борбата на страната в по-широк план, не искаха да се пристъпи към по-голямо финансиране за Киев в краткосрочен законопроект, без да се реши въпросът с миграцията по границата на САЩ, според човек, запознат с мисленето на републиканците в Сената.

Има и някои въпросителни относно това колко спешно Украйна се нуждае от допълнителни пари, каза човекът.

САЩ са предоставили на Украйна около 44 млрд. долара под формата на помощ за сигурност от нахлуването на Русия в началото на 2022 г. и представители на отбраната предупредиха за риска от недостиг на оборудване, включително в собствените запаси на американската армия.

Пентагонът е "изчерпал почти всички налични средства за подпомагане на сигурността на Украйна" и недостигът на средства ще забави или ограничи спешните нужди, включително противовъздушната отбрана и боеприпасите, заяви в петък в писмо до демократите в Камарата на представителите финансовият съветник Майкъл Маккорд.

В подкрепата за Киев започнаха да се появяват пукнатини, като този месец Полша, ключов съюзник, заплаши да спре доставките на оръжие в спор за доставките на зърно. В същото време усилията на Зеленски да спечели на своя страна големите страни от развиващия се свят по време на Общото събрание на ООН миналата седмица не дадоха видими резултати.

Маккарти, който поиска отчетност на парите, които вече са отишли в Украйна, заяви пред репортери миналата седмица, че е отхвърлил молбата на Зеленски да се обърне отново към Конгреса, защото законодателите нямали време в "натоварената седмица". 

Хардлайнерите в партията на Маккарти заявиха, че за САЩ би било по-добре да насочат повече пари към американската армия, за да се подготвят по-добре за евентуална пряка борба с Китай или Русия.

Решението на Маккарти да се противопостави на ултраконсерваторите по отношение на законопроекта за краткосрочните разходи обаче може да го освободи от хватката на крайната десница.