Тайната връзка с талибаните създаде само проблеми за съюзника на САЩ Пакистан

Исламабад отдавна разчиташе на талибаните като най-добрия стратегически залог в Афганистан, но след като изгониха САЩ те се обърнаха и срещу бившия си покровител

15:06 | 4 юни 2023
Автор: Елтаф Наджафизада и Исмаил Дилавар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Около две седмици след като талибаните си върнаха Афганистан през 2021 г., тогавашният ръководител на пакистанската шпионска агенция пристигна в един от най-луксозните хотели в Кабул, усмихнат, отпивайки чай и изглеждащ спокоен от завръщането на екстремистите на власт.

Генерал-лейтенант Фаиз Хамед от Междуведомственото разузнаване (ISI) имаше основание да смята, че Пакистан е напът да пожъне наградите от тайната подкрепа на талибаните в битката им срещу водените от САЩ сили. В замяна Пакистан очакваше групата да помогне за овладяване на нейна издънка у дома.

Почти две години по-късно отношенията между талибаните и Пакистан се влошиха, терористичните атаки от Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) скочиха и някои талибански лидери дори се стремят да установят връзки с основния съперник на Пакистан, Индия.

Нарасналата нестабилност допринася за сътресенията в Пакистан, разтърсван от едновременни икономически и политически кризи, докато страната се доближава до фалит, инфлацията бушува и военните подбуждат мащабни репресии срещу политическата партия на бившия премиер Имран Хан.

Пакистан смяташе талибаните за дълбоко свързани с TTP и способни да ги убедят да спре атаките си, казаха източници на Bloomberg. TTP отдавна заяви, че иска да свали правителството в Исламабад.

Но някои талибански фракции категорично се противопоставят на подпомагането на усилията на Пакистан да се бори с TTP и много от тях са разстроени, че правителството в Исламабад не признава техния режим, според хора, запознати със ситуацията. Стотици талибански бойци също се присъединиха към TTP, за да водят друга свещена война, казаха те.

Пакистан направи „забележителна“ грешна преценка, каза Фарид Мамундзай, посланик на Афганистан в Индия, остатък от предишния режим на страната, който не представлява талибаните.

TTP извърши най-войнствените атаки на пакистанска земя миналата година от 2018 г. насам. Този януари групата уби най-малко 100 души при самоубийствен атентат в северозападния град Пешавар - една от най-смъртоносните атаки в историята си. Четирима души бяха убити при самоубийствен атентат с кола бомба на 24 май, отговорност за който не е поета от TTP или други екстремисти.

Някои ключови членове на талибаните искат групата да се дистанцира от Пакистан и да покаже своята независимост, казаха хора, запознати с въпроса. Те включват молла Абдул Гани Барадар, вицепремиер на Афганистан по икономическите въпроси, който прекара години в пакистански затвор, след като беше заловен през 2010 г. по време на войната със САЩ, и молла Мохамад Якуб, министър на отбраната и син на основателя на талибаните молла Мохамад Омар.

Якуб публично ръководи усилията за изграждане на отношения с Индия, включително призовавайки индийското правителство да обучава талибанските сили.

Други сред талибаните заемат различни позиции. Според доклад от януари на Института за мир на Съединените щати върховният лидер Хайбатула Ахундзада е заявил, че системата на Пакистан е „неислямска“ и се основава на наследството на британските колониални владетели.

Сираджудин Хакани, министърът на вътрешните работи и лидер на могъща фракция, посредничи миналата година за прекратяване на огъня между Пакистан и TTP в опит да осигури траен мир, казаха хора, запознати с въпроса. Примирието продължи около шест месеца.

Някои от талибаните, помагащи на TTP, са им доставили оръжия, които САЩ оставиха при изтеглянето си, включително M-16 и снайпери с инструменти за нощно виждане. Стотици бойци на TTP, освободени от затвор в Кабул от талибаните, след като групировката си върна властта, също се върнаха да се бият в Пакистан.

Мумтаз Захра Балоч, говорител на пакистанското външно министерство, отказа коментар. Говорителите на талибаните Забихула Муджахед и Билал Карими не отговориха на обаждания или на съобщения в WhatsApp с искане за коментар. В изявление през февруари TTP заяви, че води „свещена война“ срещу пакистанската армия и призова политиците и другите да не се превръщат в пречка в тази война.

На срещи в Исламабад през май, включващи Пакистан, Китай и талибаните, талибанският външен министър Амир Хан Мутаки каза, че TTP и Пакистан трябва да проведат преговори, но не предложи роля за талибаните. Междувременно талибаните се споразумяха с Китай и Пакистан да разширят инициативата „Един пояс, един път“ в Афганистан.

Оттеглянето на САЩ „даде тласък на дейностите на TTP“, каза Ахмед Шариф Чаудри, говорител на пакистанската армия, на пресконференция на 25 април. Около 239 души, включително 137 армейски офицери и войници, са били убити при стотици бунтовнически атаки тази година, каза той.

От своя страна талибаните са разстроени, че Пакистан не е признал техния режим, казаха хора, запознати с въпроса. Но това би било трудно за Пакистан предвид санкциите срещу талибаните и необходимостта на Исламабад Международният валутен фонд да одобри забавен спасителен пакет.

Пакистан е определен от САЩ като основен съюзник извън НАТО. Въпреки че това предоставя някои военни и финансови предимства, то не включва договор за взаимна отбрана, който би задължил американските сили да реагират в случай на военна атака. Някои американски законодатели през годините се опитваха да премахнат статута отчасти поради пакистанската подкрепа за талибаните.

По време на войната срещу тероризма Пакистан тайно помогна на въоръжените групи в опитите им да свалят подкрепяното от САЩ афганистанско правителство, което беше по-приятелско с Индия, и предостави убежище и медицинска помощ на талибанските лидери и бойци, каза Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия към  The Wilson Center.

TTP е най-голямата и най-смъртоносната от около дузина бунтовнически групи в Пакистан, с хиляди бойци, произхождащи от племенния пояс.

Групата обяви съществуването си през 2007 г., след като пакистанските сили за сигурност започнаха операция срещу известна джамия в Исламабад, за която се подозираше, че приютява и обучава ислямски радикали. Повече от 100 души загинаха при насилието.

Атаките на TTP нарастват точно когато Пакистан е изправен пред няколко други големи проблема. Политическото напрежение ескалира. Повече от 10 000 души, свързани с пакистанската партия Tehreek-e-Insaf на Хан, бяха арестувани при полицейски акции след протести, след като Хан беше арестуван през май. На Хан и съпругата му е забранено да напускат страната. Инфлацията се ускорява с най-бързи темпове в Азия, което затруднява много от над 220-те милиона души в страната да плащат за гориво и храна. А преговорите с МВФ са в критичен етап, тъй като международният кредитор все още не е освободил средствата.

Като се имат предвид всички неща, спокойствието на вече пенсионирания шеф на ISI в хотел Serena в Кабул изглежда неразумно.

„Пакистан отдавна разчиташе на талибаните като най-добрия стратегически залог в Афганистан – група, която желае да помогне на Пакистан да преследва интересите си, включително борбата с тероризма“, каза Кугелман. „Това, което Пакистан очевидно не е осъзнал, е, че талибаните, след като вече не се нуждаят от военно убежище в Пакистан, ще отстояват своята независимост от бившия си покровител и ще откажат да изпълнят неговите заповеди.“