ChatGPT ще подхрани AI пазар от 1,3 трилиона долара до 2032 г.

Секторът може да се разшири със скорост от 42% за десет години - воден първо от търсенето на инфраструктура, необходима за обучение на AI системи

09:00 | 2 юни 2023
Автор: Джейк Рудницки
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пускането на фокусирани върху потребителите инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT и Bard на Google е настроено да подхранва десетилетен бум, който разраства пазара за генеративен AI до приблизително 1,3 трилиона долара приходи до 2032 г. от 40 милиарда долара миналата година.

Секторът може да се разшири със скорост от 42% за десет години - воден първо от търсенето на инфраструктура, необходима за обучение на AI системи и след това от произтичащите устройства, които използват AI модели, рекламни и други услуги, според нов доклад на анализатори на Bloomberg Intelligence водени от Мандип Сингх.

„Светът е готов да види експлозия на растеж в генеративния AI сектор през следващите десет години, което обещава да промени фундаментално начина, по който функционира технологичният сектор“, каза Сингх в изявление в четвъртък. „Технологията е настроена да стане все по-съществена част от ИТ разходите, разходите за реклама и киберсигурността, докато се развива.“

Търсенето на генеративен AI процъфтява в световен мащаб след пускането на ChatGPT в края на миналата година, като технологията е готова да се намеси във всичко - от обслужване на клиенти до банкиране. Тя използва големи извадки от данни, често събрани от интернет, за да научи как да отговаря на запитвания, което ѝ позволява да създава реалистично изглеждащи изображения и отговори, които изглеждат като дадени от истински човек.

Облачното подразделение на Amazon.com Inc., Alphabet Inc., Nvidia Corp. и Microsoft Corp., които са инвестирали милиарди долари в OpenAI, вероятно ще бъдат сред най-големите печеливши от бума на AI, според доклада.

Най-големият двигател на растежа на приходите от генеративен AI ще дойде от търсенето на инфраструктурата, необходима за обучение на AI модели, според прогнозите на Bloomberg Intelligence, което възлиза на приблизително 247 милиарда долара до 2032 г. Бизнесът с цифрови реклами, подпомагани от AI, се очаква да достигне 192 милиарда долара годишни приходи до 2032 г., а приходите от AI сървъри може да достигнат 134 милиарда долара, се казва в доклада.

Междувременно инвеститорите си взеха пауза от манията си по всичко свързано с AI в четвъртък. Софтуерната фирма C3.ai падна с цели 24% в Ню Йорк, удължавайки спада от 9% от сряда след разочароващи перспективи за продажбите.

Производителят на чипове Nvidia, който се очертава като най-големият AI залог на Уолстрийт, възобнови ралито си, покачвайки се с 3,3%. Нейните акции скочиха с 28% от 24 май и фирмата от Силициевата долина за кратко достигна оценка от $1 трилион тази седмица.