Фискални тревоги може да решат съдбата на Сана Марин на изборите във Финландия

Резултатът от гласуването в неделя ще провери дали евроскептичните популисти могат да повторят успеха на колегите си в съседна Швеция и Италия

10:01 | 2 април 2023
Обновен: 12:45 | 2 април 2023
Автор: От Умелас и Лео Лайкола
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сана Марин, министър-председателят на Финландия, се бори да остане на власт, докато гласоподавателите се отправят към урните в неделя, за да вземат своето решение след ожесточена надпревара.

Трите най-големи партии вървят паралелно към парламентарните избори, като последните проучвания им дават приблизително равни шансове за победа. Победителят – и коалицията, която те съставят – ще оформят траекторията на публичните финанси на Финландия, съдбата на нейната амбициозна цел за нулеви нетни емисии за 2035 г. и перспективите за компенсиране на застаряването на населението с имиграция в студената, северна нация.

Социалдемократите на Марин се стремят да останат на власт с обещания за повишаване на данъците и насърчаване на растежа - за които цели опозиционната "Национална коалиция" казва, че са взаимно изключващи се. Дясноцентристката група иска вместо това да намали данъците и разходите с цел по-бързо балансиране на книгите. Опозиционната ултранационалистическа "Партия на финландците" е съгласна с фискалната предпазливост, но отхвърля имиграцията и се стреми да смекчи климатичните амбиции.

Какво означават тези противоречиви възгледи за изграждането на коалиция след изборите е обвито в мистерия, което усложнява избора за 4,3 милиона избиратели във Финландия, където не съществуват определени политически блокове.

Марин, която се превърна в международна звезда, преведе страната през безпрецедентна пандемия като ръководител на петпартиен кабинет, ръководен единствено от жени. Личният живот на 37-годишния премиер привлича млади гласоподаватели и тя е известна с това, че се изказваше категорично срещу войната на Русия в Украйна, което доведе нейната нация до лоното на НАТО в пълен обрат в политиката за сигурност.

Докато финландците като цяло се гордеят с тази световна слава - рядкост за лидер от толкова малка нация - това, което не се харесва на мнозина, е това, което те виждат като небрежно отношение към харченето и вземането на заеми във време на нарастващи лихвени проценти.

„Хората вече имат възможност да дадат оценка на действащото правителство за работата, която сме свършили, тъй като преди четири години никой от нас не знаеше с какви трудности ще се сблъскаме заедно и никой не можеше да каже как трябва да се управляват тези гигантски кризи“, каза Марин на панелен дебат във вторник. "Показахме от какво сме направени."

За Петери Орпо, ръководител на "Националната коалиция" и бивш министър на финансите, социологическите проучвания през изминалата година бяха горчиво четиво, като преднината му от пет процентни пункта пред съперниците бавно се изпаряваше заедно с почти сигурната премиерска позиция.

Ако той надделее, това би отразявало промяната в съседна Швеция, където концентрирано върху вътрешните проблеми и фискално консервативно правителство, водено от "Умерената партия", пое властта от социалдемократите миналата година.

Все пак голяма част от електората клони към крайнодясната "Партия на финландците", водена от 45-годишния депутат Риика Пура, която предлага платформа за гласоподавателите, загрижени за вътрешната сигурност и имиграцията и които смятат, че се вдига твърде много шум около изменението на климата.

Основна част от финландския политически спектър от 2011 г. насам, предшественик на "Партията на финландците" се присъедини към коалиционно правителство през 2015 г., като само по-умерените ѝ елементи заемаха места в кабинета, а екстремистите бяха отстранени от властта. Когато партията се раздели през 2017 г., по-крайно дясната фракция беше делегирана в опозицията. Резултатът от гласуването в неделя ще провери дали евроскептичните популисти могат да повторят успеха на колегите си в съседна Швеция и Италия.

По правило партията с най-много места в парламента получава първия опит да формира управляваща коалиция - и кабинети могат да бъдат съставени дори от партии от противоположните страни на политическия спектър, ако успеят да се споразумеят за обща политическа програма. Преговорите могат да започнат след избирането на председател на парламента на 12 април и се очаква да отнеме седмици, ако не и месеци.

Сред малкото червени линии, разкрити преди вота, много партии отказват да работят с националистите, с изключение на "Националната коалиция" на Орпо. "Партията на центъра" на министъра на финансите Аника Саарико изключи възможността за удължаване на настоящата коалиция с партията на Марин за още един мандат.

Предстоящото членство на Финландия в НАТО е сред малкото въпроси, които са широко подкрепени в целия политически спектър.