Финландия е в добра ситуация със собствените възобновяеми енергийни ресурси

Аника Саарико, финансов министър на Финландия

18:33 | 18 октомври 2022
Обновен: 18:34 | 18 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Госпожо министър, идеята, която стои зад това, изглежда, е, че когато енергийната криза стане продължителна са нужни много пари, за да се справим с нея. Независимо дали става дума за таван на цените на природния газ, дали за ограничаване на връзката между електроенергията и цените на газа. Алтернативата е държавите да се справят сами, докато Германия има пакет от 200 милиарда евро. И така, как ще се справите, ако не разглеждате възможността за съвместно емитиране?

Относно германския пакет, разбира се, той е огромен и трябва да намерим баланс при равнопоставеността. Напълно разбирам защо Германия трябва да помогне на своите домакинства, защото енергийната зависимост от Русия е била толкова голяма.

Ситуацията е различна от тази, която ние имаме, например във Финландия. Дори ако погледнете картата и може да си помислите, че в моята страна сме зависими от руската енергия. Не сме толкова зависими, както е била централна Европа, но поддържането на домакинствата през студената и трудна зима, това може да не е единствената зима. Може да е дълготраен процес за Европа, не само заради Русия и военната криза.

Другата причина е изменението на климата. Трябва да се насочим към възобновяемите енергийни източници. Да, разбира се, това означава много инвестиции. Но според мен ние сме в състояние да направим това в Европа. Но всяка държава трябва да има свой собствен отговор на тази промяна, както е необходима.

Някои от държавите като Финландия, сме правили това години наред и сме в доста добра ситуация с нашите собствени възобновяеми енергийни ресурси, както и някои други държави. Просто има много неща за вършене.

Но аз не съм ентусиазирана от общия дълг и това, което се предлага в пакетите инвестиция на общо ниво.