Прекъсването на доставките през Турция добави към оптимизма на петролните пазари

Фючърсите на West Texas Intermediate се търгуваха близо до $73 за барел, след като скочиха с повече от 5% в понеделник

09:30 | 28 март 2023
Автор: Елизабет Лоу
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът отбеляза най-голямото дневно рали от октомври насам, тъй като прекъсването на доставките от Турция добави към облекчаването на опасенията относно банковата криза.

Фючърсите на West Texas Intermediate се търгуваха близо до $73 за барел, след като скочиха с повече от 5% в понеделник. Правен спор между Ирак, неговия полуавтономен регион Кюрдистан и Турция спря износа на около 400 000 барела на ден от пристанището Джейхан, затягайки пазара. Това съвпада с оптимизма, че най-лошото от последните банкови сътресения може да е приключило.

„Изглежда, че паниката от последните две седмици намалява, което би трябвало да позволи на суровия петрол да изплува обратно“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Ситуацията все още е крехка, не мисля, че някой е 100% сигурен, че западният банков сектор е извън опасност.“

Петролът остава напът за пети месечен спад, тъй като опасенията относно потенциална рецесия в САЩ и устойчивите руски енергийни потоци натежаха върху цените. Повечето наблюдатели на пазара все още залагат, че възстановяването на Китай ще се ускори и ще повиши цените по-късно тази година, като водещ китайски производител прогнозира скок в търсенето.

Инвеститорите ще следят коментари от няколко служители на Федералния резерв и ключово измерване на инфлацията в САЩ тази седмица за улики по пътя напред на паричната политика. Повишаването на лихвените проценти добави мечи настроения.