ЕС настоява за по-бързи съвместни покупки на боеприпаси за Украйна

Предложението обаче не изяснява как ще бъде финансирана всяка съвместна поръчка

16:13 | 8 март 2023
Обновен: 17:31 | 8 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: John Moore/Bloomberg
Снимка: John Moore/Bloomberg

Министрите на отбраната на Европейския съюз (ЕС) предпазливо приветстваха плана за изпращане на боеприпаси на Украйна от съществуващите им запаси, но призоваха блока да работи по-бързо за съвместно снабдяване снаряди, съобщава Bloomberg.

„Това, което е от решаващо значение, е, че украинците имат остра нужда от муниции и ние трябва да увеличим производството в Европа“, заяви шведският министър на отбраната Пал Йонсон пред репортери в Стокхолм преди среща с колегите си от ЕС. „Основната цел е да доставяме от европейската индустриална база, но ако има други доставки от други държави, не мисля, че трябва да изключваме тази възможност“, добави той.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, миналата седмица разпространи план от три направления, предлагащ незабавно прехвърляне на боеприпаси в Украйна, особено 155-милиметрови артилерийски снаряди, от съществуващи запаси или чакащи поръчки.

Тя също така обеща да предложи мерки за намаляване на бюрокрацията или други затруднения, които пречат на индустрията да увеличи производството.

Въпросът е спешната необходимост да се снабди Украйна с повече боеприпаси, но и да се попълнят съществуващите запаси на държавите членки, тъй като украинските и руските сили изстрелват десетки хиляди артилерийски снаряди всеки ден и планират офанзиви тази пролет. Въпреки че Украйна изстрелва мунициите с по-ефективна скорост, тя все още ги изразходва по-бързо, отколкото Европа може да ги произведе.

Предложението на ЕС обаче не изяснява как ще бъде финансирана всяка съвместна поръчка, което поражда съмнения дали неговите лидери могат да подпишат тази част от плана, когато се срещнат в Брюксел на 23-24 март, посочват дипломати.

Лидерите имат за цел да одобрят плана за улесняване на незабавното снабдяване с боеприпаси на Украйна, включително чрез съвместни доставки и мобилизиране на подходящо финансиране, според проект на окончателното им изявление, видян от Bloomberg. Документът подлежи на промяна.

За да насърчи тези незабавни доставки, ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел е готов да предложи използването на един милиард евро от Европейския механизъм за подкрепа на мира на блока за възстановяване на разходите на държавите членки, които изпращат муниции от собствените си запаси, потенциално в размер на до 90%.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза пред репортери в Стокхолм, че един милиард евро за закупуване на снаряди няма да са достатъчни, като добави, че страната му се нуждае от около четири пъти повече. Борел заяви пред репортери малко след това, че „парите не идват от небето“.

„Да бъдем реалисти“

„Ако държавите членки са готови да предоставят повече, тогава ще го имаме“, каза Борел. „Но днес нека бъдем реалисти и прагматични. Не дискутирайте за безкрайността, дискутирайте за това, което може да се приеме днес“, добави той.

Без договори за нови поръчки, например чрез съвместни покупки между страните членки на блока, планът на ЕС може да не е достатъчен, за да стимулира индустрията на блока да ускори производството на боеприпаси. Европейската отбранителна индустрия от години се сблъсква с ограничени инвестиции и компаниите търсят договори, преди да инвестират в нови съоръжения и производствени линии, предвид свързаните с това разходи.

Германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че предложението на ЕС за муниции „е важно и необходимо, но не можем да избегнем факта, че през следващите няколко седмици и месеци ще трябва да се борим с недостига“. Писториус добави, че „точно сега трябва да намерим запаси съвместно и да доставим каквото можем – да доставяме в контекста на нашите собствени отбранителни способности и капацитета на алианса“.

Mеханизмът, който ЕС използва в момента, за да възстанови разходите на нациите за доставки на оръжия за Украйна, също може да се използва за директно доставяне на боеприпаси, но вероятно ще изисква повишаване на тавана на бюджета. Държавите членки на ЕС през декември се съгласиха да увеличат тавана на фонда от 5,7 милиарда евро с два милиарда евро, с възможност да добавят още няколко милиарда евро на по-късен етап.