Glencore е осъдена да плати 700 милиона долара за глобална схема за подкупи

Минният гигант е платил повече от 100 милиона долара подкупи на държавни служители в Бразилия, Нигерия, Демократична република Конго и Венецуела

14:04 | 1 март 2023
Автор: Боб Ван Ворис
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Glencore Plc беше осъдена от федерален съдия в Ню Йорк да плати глоба от общо 700 милиона долара за глобална схема за подкупи, организирана от базирания в Швейцария гигант за търговия със суровини и добив.

Окръжният съдия на САЩ Лорна Г. Скофийлд наложи във вторник присъдата, следвайки условията на споразумение за признаване на вината с прокурорите, сключено, когато Glencore се призна за виновна през май по едно обвинение за заговор за нарушаване на Закона за чуждестранни корупционни практики. Компанията трябва да плати глоба от 428,5 милиона долара и 272,2 милиона долара наказателна конфискация.

Санкцията, една от най-големите в случай на чуждестранна корупция, е част от $1,5 милиарда, които Glencore се съгласи да плати за разрешаване на разследвания за подкупи и манипулиране на пазара в САЩ, Обединеното кралство и Бразилия. Подразделенията на Glencore се съгласиха да се признаят за виновни по списък с обвинения, вариращи от подкупи и корупция в Южна Америка и Африка до манипулиране на цените на пазарите на петрол в САЩ.

Glencore е виновна за „много сериозно престъпление“, каза Скофийлд, въпреки че отбеляза усилията на компанията да си сътрудничи с правителството и да засили процедурите за съответствие, след като получи призовка от федерално голямо жури през 2018 г.

Прокурорите твърдят, че Glencore е платила повече от 100 милиона долара подкупи на държавни служители в Бразилия, Нигерия, Демократична република Конго и Венецуела. Те казаха, че Glencore е спечелила 315 милиона долара от схемата.

В допълнение към глобата и конфискацията, Glencore ще прекара пет години на изпитателен срок, ще продължи с подобренията в своите програми за етика и съответствие и ще наеме външен наблюдател за три години.

Glencore проведе вътрешно разследване, като в крайна сметка дисциплинира повече от 20 души, каза адвокат на компанията по време на изслушването във вторник във федералния съд на Манхатън. Glencore предаде повече от 1 милион документа, много от които извън САЩ, и нае съдебно-счетоводна фирма, за да проучи подозрителна търговска дейност.

В понеделник Скофийлд постанови, че Glencore трябва да плати 29,6 милиона долара на основателите на компания, която е предоставяла здравни услуги в 11 африкански страни, но е била принудена да затвори. Crusader Health твърди, че е изгонена от бизнеса, след като Glencore е подкупила държавен служител в Демократична република Конго, за да отхвърли дело, заведено от Crusader срещу дъщерно дружество на Glencore.

През септември фирмата за суровини беше осъдена в Кънектикът да плати 486 милиона долара глоби и конфискации по дело, в което Glencore призна за заговор за манипулиране на референтните цени на петрола. През ноември лондонски съдия наложи глоба от £276 милиона ($333 милиона) за усилията на Glencore да подкупи държавни служители за достъп до петролни товари в Африка.