Петролът поскъпва в очакване на знаци от Китай и ОПЕК

West Texas Intermediate се покачи до 81 долара за барел

09:27 | 25 януари 2023
Обновен: 09:42 | 25 януари 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишиха, докато инвеститорите преценяваха степента на възстановяване на търсенето в Китай и вероятността ОПЕК+ да запази добива непроменен.

West Texas Intermediate се покачи до 81 долара за барел, след като спадна с почти 2% във вторник, тъй като разнопосочните печалби и по-слабата бизнес активност предизвикаха опасения за забавяне на икономиката в САЩ. Отказът на Китай от политиката за нулев Covid засили очакванията, че търсенето на енергия в крайна сметка ще се увеличи в най-големия вносител на суров петрол.

Делегати от Организацията на страните износителки на петрол заявиха, че очакват консултативен комитет от министри да препоръча запазване на производството на петрол на сегашните нива, когато се срещнат следващата седмица.

Суровият петрол се възстанови, след като се срина с около 10% през първите две сесии за годината поради опасения от рецесия. Възстановяването до голяма степен се основава на надеждите, че китайското потребление ще се повиши, въпреки че по-слабият долар също подпомогна суровините. Търговците също следят руските потоци, като санкциите и ценовите ограничения на петролните продукти ще влязат в сила следващия месец, тъй като Европа и САЩ засилват усилията си да лишат Москва от средства за водене на войната в Украйна.

„Цените на петрола се опитват да компенсират някои загуби“, които последваха слабите данни за индекса на мениджърите по покупките в САЩ във вторник, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte в Сингапур. „Но много неща все още са неясни, като приглушената рискова среда не дава голяма сигурност.“

В момента Китай отбелязва Лунната нова година с едноседмични празненства, а хората традиционно се връщат в родните си градове. Обемът на пътуванията се е увеличил, но това може да доведе до повишен риск от разпространение на Covid-19. Финансовите пазари на нацията ще отворят отново следващата седмица.

Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 3,38 милиона барела миналата седмица, според хора, запознати с цифрите. Правителствените данни, които показват, че търговските запаси са се увеличили с повече от 27 милиона барела през предходните две седмици, трябва да бъдат публикувани по-късно в сряда.

Пазарът ще получи и по-нататъшни насоки, когато най-големите компании докладват тримесечните печалби през следващите дни, започвайки с Chevron Corp. в петък. На фона на по-меката зима в Европа и продължаващите опасения относно икономическите перспективи, има очаквания, че този набор от резултати може да бъде последният силен за индустрията, отбелязвайки връх на цикъла.