Организацията на Тръмп е призната за виновна за данъчни измами в Ню Йорк

Журито установи, че фамилният бизнес на Тръмп е плащал незаконно на висши ръководители в коли, апартаменти и други нерегистрирани привилегии

09:01 | 7 декември 2022
Автор: Патриша Хуртадо и Грег Фарел
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Две от компаниите на Доналд Тръмп бяха признати за виновни за участие в схема, която позволява на ръководители като бившия главен финансов директор Алън Уайселбърг да укриват данъци върху платени от компанията придобивки, включително безплатни апартаменти и луксозни автомобили, за повече от десетилетие.

Това е първият път, когато бизнес на Тръмп е осъден за престъпно поведение и се случва, когато бившият президент се кандидатира за втори мандат. Важната присъда идва и когато той е изправен пред куп други правни опасности, включително наказателни разследвания за боравенето му с класифицирани документи и за усилията на Тръмп и неговите съюзници да отменят изборите през 2020 г.

Журито стигна до присъдата си във вторник срещу Trump Corp. и Trump Payroll Corp. на Trump Organization след едномесечен процес – издавайки серия от осъдителни присъди по всичките 17 обвинения срещу тях, включително схема за измама, заговор, престъпни данъчни измами и фалшифициране на бизнес записи. Адвокатите на двете компании казаха, че ще обжалват.

По време на процеса прокурорите в офиса на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг показаха, че в продължение на 13 години ръководителите на организацията на Тръмп често са прикривали ваканционните бонуси като консултантски хонорари и че Тръмп дори е плащал обучението в частно училище на внуците на Уайсълберг.

Тръмп не беше обвинен, но прокурорът в заключителното си изказване миналата седмица каза на журито, че Тръмп е „знаел точно какво се случва“ и е „изрично санкционирал данъчни измами“.

Тръмп каза в изявление, че е несправедливо да се преследват компаниите за действията на опозорения бивш финансов директор.

„Този случай беше за извършване на данъчна измама на Алън Уайселберг върху личните му данъчни декларации и т.н., като той и всеки свидетел многократно свидетелстваха, че президентът Тръмп и семейството на Тръмп не са знаели нищо за действията му, които той признава, че са извършени единствено за негова собствена изгода, и без никаква полза за двете компании“, каза Тръмп.

Уайселберг, главният свидетел на обвинението, се призна за виновен през август и свидетелства срещу компаниите с надеждата за по-мека присъда от 15-те години, на които можеше да бъде изправен. 75-годишният изпълнителен директор – който е работил за семейството на Тръмп от почти половин век и остава на ведомост на фирмата, сега като старши съветник – каза на журито по време на процеса, че все още получава пълната си заплата от 640 000 долара и се надява да събере своя бонус от $500 000 през януари.

Финансовата санкция за компаниите при произнасянето на присъдата, определена за 13 януари, вероятно ще бъде само около 1,6 милиона долара, но въздействието върху организацията на Тръмп може да е по-голямо. Например, може да има проблеми със сключването на сделки в бъдеще.

Фирмата е изправена пред „множество проблеми“, каза Бенет Гершман, професор в юридическия факултет на университета "Пейс". „На компанията майка, като престъпник, може да бъде забранено да има договори с правителствени агенции и това може да затрудни правенето на бизнес с банките“, каза Гершман в интервю преди присъдата. „Това е голяма работа.“

Присъдата е кулминацията на тригодишно разследване на Тръмп и неговите бизнес практики от офиса на прокуратурата и главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс. Това беше единственото наказателно дело, произтичащо от разследването.

Но разследването не е приключило. В понеделник Браг обяви, че е наел Матю Коланджело, бивш високопоставен служител на Министерството на правосъдието с опит в оспорването на Тръмп и неговата фирма, за да се съсредоточи върху най-важните разследвания на службата.

Опасностите за Тръмп

Междувременно Джеймс води граждански иск за 250 милиона долара срещу организацията на Тръмп. Тя твърди, че Тръмп и три от децата му са надули стойността на активите на фирмата и иска наказания, включително постоянна забрана на четирите компании в щата - дори когато Тръмп е изправен пред разследванията за секретните документи и изборите.

Тръмп нарече случаите и разследванията безпочвени политически вендети.

Прокурорите твърдят, че Уайселбърг и контролерът на организацията на Тръмп Джефри Маккони са били „висши управленски агенти“, които са действали от името на компаниите. Защитата твърди, че ръководителите са мамили само за собственото си обогатяване и са държали в неведение двете бизнес единици, Тръмп и семейството му.

Процесът даде рядък поглед върху вътрешната работа на компания на Тръмп.

Съдебните заседатели видяха как Уайселберг и други ръководители, включително най-висшият адвокат на фирмата и главен оперативен директор, получават значителни части от годишната си заплата като необлагаеми допълнителни придобивки. Прокурорите казаха, че фирмите са печелили от схемата, която е намалила разходите им за данък върху заплатите и е спестила от данъците за Medicare. Маккони свидетелства, че практиките са били в сила, докато Тръмп не стана президент през 2017 г.

Прокуратурата призова петима свидетели, включително Уайселберг, който се призна за виновен за избягване на данъци върху около 1,76 милиона долара бонуси. Маккони също свидетелства в полза на офиса на Браг, с предоставен имунитет, въпреки че в крайна сметка беше обявен за враждебен свидетел, след като се измъкваше от преки отговори.

Компаниите на Тръмп призоваха двама свидетели, включително външен счетоводител, когото обвиниха, че не са открили измамата.

Да предадеш Тръмп

По време на показанията си Уайселберг каза на журито, че Тръмп е одобрил заплатата и годишните му бонуси, но не е знаел как доходите му са били докладвани на данъчните власти. Маккони описва необичайните практики на заплащане, включително даването на значителни коледни бонуси на ръководителите, като ги нарича независими изпълнители, плащани чрез безброй дъщерни дружества в рамките на организацията на Тръмп.

В заключителните си аргументи на 1 декември адвокатите на двете компании казаха на журито, че Уайселберг е предал Тръмп. В изслушване без журито прокурорите казаха на съдията от Върховния съд на щата Ню Йорк Хуан Мърчан, че аргументацията е отворила вратата за обсъждане дали Тръмп е бил наясно със схемата. Съдията се съгласи.

В собственото си заключение помощник-окръжният прокурор Джошуа Стайнглас каза на съдебните заседатели, че „целият този разказ, че Доналд Тръмп е в блажено невежество, просто не е реален“ и че двете компании на Тръмп могат да бъдат държани наказателно отговорни за действията на Уайсълбърг, включително обучението на внуците му в частно училище в Манхатън.

За да стигнат до присъдата си, съдебните заседатели трябваше да разгледат сложния език на десетилетия стар закон в Ню Йорк и да определят дали Уайселберг, например, не само е нарушил закона, но го е направил, докато е действал „в рамките на своята работа и в от името на корпорацията."

Уайселбърг каза на съдебните заседатели, че е започнал като счетоводител на бащата на Тръмп, Фред Тръмп, през 1973 г., преди да се присъедини към компанията на Доналд Тръмп през 1986 г.