Върховният съд разреши демократите да получат данъчните декларации на Тръмп

Демократите се надпреварват с времето, за да получат документите, преди републиканците да поемат контрола над Камарата през януари

10:27 | 23 ноември 2022
Обновен: 12:35 | 23 ноември 2022
Автор: Грег Стор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Върховният съд на САЩ разчисти пътя на комисията на Камарата на представителите да получи данъчните декларации на Доналд Тръмп за последните 6 години, като така нанесе сериозен удар на бившия президент и спечели късна, но ярка победа на демократите след тригодишна битка.

Без обяснение или каквото и да е публично разногласие, съдът във вторник отхвърли предложението на Тръмп да блокира данъчната служба на САЩ (IRS) да предаде документите на Комитета по начините и средствата на Камарата на представителите. IRS вече е свободна да предоставя документите и може да го направи скоро.

Комитетът по начините и средствата се надпреварваше с времето, за да получи документите, преди републиканците да поемат контрола над Камарата през януари. Решение, удовлетворяващо искането на Тръмп, би запазило документите запечатани до свикването на новия Конгрес.

„Най-после този процес трябва да приключи и ние да изпратим тези документи до бюрото на председателя на нашата комисия възможно най-скоро“, каза конгресменът Бил Паскрел, демократ от Ню Джърси, който е председател на подкомитета за надзор на комисията.

„Връчването на данъчни декларации не се е случвало до сега и създава ужасен прецедент за бъдещите президенти“, каза Тръмп в публикация на Truth Social рано в сряда.

Федерален апелативен съд във Вашингтон постанови с 3-0 гласа, че комисията има право да получи документите. Говорител на Министерството на финансите каза във вторник, че отделът ще се съобрази с решението на апелативния съд.

Комитетът каза, че се нуждае от декларациите, за да обмисли потенциално законодателство относно президентското спазване на данъчните правила, публична отчетност и задължителна политика за одит на IRS за президентите.

„Това се издига над политиката и сега комисията ще извърши надзора, който  трябваше да извърши през последните три години и половина“, каза в изявление председателят на комисията по начини и средства Ричард Нийл, демократ от Масачузетс.

Разпореждането на висшия съд отменя временното задържане, наложено от главния съдия Джон Робъртс, докато съдиите претеглят предложението на Тръмп за по-дълго отлагане, докато решават дали да приемат обжалването му. IRS беше готова да предаде данъчните декларации преди Робъртс да се намеси.

Адвокатите на Тръмп твърдяха, че панелът на Камарата на представителите няма легитимна законодателна цел и се стреми да направи документите публични по политически причини.

Решението на апелативния съд „ще подкопае разделението на властите и ще направи офиса на президентството уязвим на инвазивни искания за информация от политически опоненти в законодателната власт“, ​​каза правният екип на Тръмп пред Върховния съд.

Комисията контрира, че искането „ще натовари пренебрежимо малко изпълнителната власт, ако изобщо, защото се отнася до бивш президент и търси записи, които в голяма част съвременните президенти рутинно са пускали доброволно“.

Администрацията на Байдън подкрепи законодателите.

Комитетът по начините и средствата търси документите от 2019 г., когато поиска от IRS декларациите на Тръмп. Панелът цитира закон от 1924 г., който позволява на лидерите на три комисии в Конгреса да искат от министъра на финансите на САЩ декларациите на всеки данъкоплатец.

Министерството на финансите отказа да изпълни искането, докато Тръмп беше на поста и след това комисията се обърна към съда. Тръмп сам започна битката, когато отделът под ръководството на президента Джо Байдън каза, че ще предаде документите.