Европа продължава спора какъв да бъде таванът за газа и кога да действа

Нидерландия предлага отделна цена за държавните дружества при запълването на хранилищата

16:39 | 6 декември 2022
Автор: Джон Айнгер и Ева Круковска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Държавите от Европейския съюз все още не могат да се разберат как да проектират таван на цената на газа, като остава само седмица преди министрите да се срещнат, за да се опитат да постигнат сделка.

Чешката република, която е ротационен председател на ЕС, предложи втори компромис за по-широка горна граница на цените - намаляване на прага за намеса до 220 евро от 275 евро, предложени от Европейската комисия миналия месец, според документ, видян от Bloomberg. Мнозинството от страните членки остро критикуваха нивото, предложено от ЕК. Отделно две групи страни са предложили свои решения.

Сделката за таван на цените е от ключово значение за деблокирането на приемането на по-широк пакет от спешни мерки, включително засилване на съвместните покупки и ограничения на волатилността в рамките на деня. Докато министрите се споразумяха за окончателната форма на пакета миналия месец, окончателното им одобрение беше отложено, за да се даде възможност за повече разговори за това как да се ограничат цените на газа.

Чехите също така предложиха намаляване на броя на дните, необходими за задействане на горната граница на цената на газа до пет, от две седмици, каквото беше първоначалното предложение.

ЕС „пропусна страхотна възможност“ да предприеме действия относно тавана на цената на газа, каза словенският премиер Роберт Голоб пред репортери на срещата на лидерите на блока в Тирана, Албания. Разединението между членовете и „неадекватното“ предложение от изпълнителната власт на ЕС изпращат „катастрофални послания към пазарите, поради което плащаме по-висока цена за енергия“, добави Голоб.

Но няколко държави продължават да предупреждават, че твърде строгият таван може да застраши доставките на газ за блока.

„Вече казах, че не можем да имаме таван, който е твърде нисък; в противен случай не можем да имаме доставки“, каза френският президент Еманюел Макрон пред репортери в Тирана. „Трябва да има механизъм за таван, за да се предотвратят пикове. Това сме решили като европейци.”

Нидерландия предложи отделна горна граница на цените на газа, използван за съхранение, което през лятото помогна за предизвикване на безпрецедентен скок, докато страните се надпреварваха да запълват своите подземни съоръжения. Хага твърди, че по-широкият „механизъм за контрол на цените“, представен от комисията, може да изкриви пазарите и да навреди на предлагането, според документ, видян от Bloomberg.

„Настоящото предложение на комисията има много недостатъци“, според документа. „Тези недостатъци могат да бъдат предотвратени чрез въвеждане на по-целенасочена горна граница на цените, която е насочена към предотвратяване на епизоди на прекомерни пикове на цените, както през миналия август.“

Продължителни разпри

Въпреки че холандската идея може да се приложи в допълнение към по-широкия механизъм за контрол на цените на ЕС, тя подчертава продължаващите разногласия за това как най-добре да се намалят цените на газа, докато зимните температури падат.

Група от седем държави от ЕС миналата седмица призова за по-строги горни граници на цените на газа с аргумента, че версията на комисията никога няма да бъде задействана, защото има твърде много строги условия. Министрите на енергетиката на ЕС се стремят да постигнат споразумение по спорния въпрос на 13 декември, въпреки че дискусиите може да стигнат до срещата на върха на лидерите на ЕС по-късно през седмицата.

Нидерландия твърди, че идеята ѝ е да ограничи "нечувствителните към цените" купувачи, които се контролират или подкрепят от правителствата на ЕС, да наддават твърде много по време на сезона на пълнене, който обикновено се провежда след август. Цената ще бъде определена по-ниска от нивото, предложено от комисията, и ще се преразглежда всеки месец, за да се гарантира, че достатъчно газ отива в хранилищата.

„Потребителските цени ще намалеят, защото общите пазарни цени значително ще намалеят и това в крайна сметка ще намали цените на крайните потребители“, се казва в документа. Може да се приложи и за съхранението на водород в бъдеще, добавя документът.