Целите за нулеви емисии са под нова заплаха - съкращаване на държавните разходи

Ограничените инвестиционни ресурси поставят възобновяемите енергийни източници в неизгодна позиция

18:30 | 2 декември 2022
Автор: Ронохой Мазумдар,Шерил Тиан Тонг Лий
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тъй като правителствата на САЩ и Европа са подложени на натиск за намаляване на разходите и свиване на дефицита, инвестициите в чиста енергия - и зелените цели на страните - са в нова опасност, твърдят стратези и икономисти.

Политическият натиск за съкращаване на разходите се увеличава. Обединеното кралство планира повишаване на данъците и бюджетни съкращения, за да стабилизира публичните си финанси. В САЩ тясното мнозинство на републиканците в Камарата на представителите предвещава разправия по отношение на разходите. Дори Бразилия, която току-що избра сравнително благоприятния за климата Лула, се стреми да покаже финансова коректност.

Възобновяемите енергийни източници могат да изглеждат като лесно място за орязване. Проектите за слънчева, вятърна и водна енергия, въпреки че намаляват цената на енергията в дългосрочен план, изискват големи първоначални разходи. Дори частно финансираните проекти често разчитат на публични ангажименти. А финансовите ангажименти на богатите държави да подкрепят чистата енергия в развиващите се страни се превръщат в по-трудна политическа задача, когато избирателите се сблъскват с инфлацията у дома.

"Когато сте ограничени откъм инвестиционни ресурси, възобновяемите енергийни източници са в неизгодна позиция", казва Ерик Берглоф, главен икономист в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции. "Ще има борба."

През последните седмици финансирането на световния енергиен преход сякаш набра скорост, като на COP27 в Египет и на срещата на върха на Г-20 в Бали бяха постигнати нови споразумения. Дали и други ще ги последват, може да зависи от това доколко богатите страни са готови да погледнат отвъд краткосрочната инфлация, по-строгата парична политика и валутните сътресения.

"Тъй като някои развити пазари се борят да балансират държавните си бюджети, фискалните проблеми могат да се добавят към по-строгата парична политика, тъй като разходите за финансиране се увеличават, забавяйки така необходимите зелени инвестиции", пишат в бележка стратезите от Bank of America Securities, ръководени от Франсиско Бланш.

Net-Zero Goals
Правителствата на развитите страни се справят с бюджетните дефицити

Емитирането на устойчив дълг е намаляло с над 30% тази година в сравнение с 2021 г., според данни на Bloomberg NEF. По-безпощадният финансов и икономически климат няма да го подобри: Прогнозите са, че световната икономика ще нарасне само с 1,2 % през следващата година - слабост, приблизително равна на тази през 2009 г., когато светът все още се възстановяваше от глобалната финансова криза, според Института за международни финанси.

В същото време нарастването на сметките за енергия през тази година може да стимулира по-голям ангажимент към енергийния преход в дългосрочен план, казва Грант Мичъл, партньор по стратегии и транзакции в EY.

"Главните изпълнителни директори, които изпитват енергийна инфлация, могат да разсъждават много върху това в какви енергийни системи и пазари искат да участват след 10 години", каза той. "Фокусът върху енергийния преход всъщност може да се увеличи в този период."

Отказът от затоплящите климата изкопаеми горива и изграждането на устойчивост към последиците от изменението на климата ще изискват повече пари, а не по-малко. ООН заяви, че ще са необходими 125 трилиона долара, за да се постигнат целите за 2050 г., определени в Парижкото споразумение. Swiss Re изчислява, че ще са необходими повече от 270 трилиона долара.

В доклад от ноември Citi посочи колко важна е публичната подкрепа за привличането на частен капитал, като се аргументира с гаранции, нисколихвени заеми и други видове уверения за външните инвеститори. Ако публичният сектор намали подкрепата си за проекти за възобновяема енергия у дома или за помощ за климата в чужбина, това ще обезкуражи и частното финансиране.

Има някои проекти, които са "много силно зависими от държавната политика", заяви Ноел Куин, главен изпълнителен директор на HSBC, на форума на Bloomberg за нова икономика в Сингапур на 16 ноември. "Има ли споразумение за изкупуване, устойчиво ли е, ще оцелее ли при промяна на администрацията? Подобни проекти, особено на развиващите се пазари, се нуждаят от комбинация от финансиране от публичния и частния сектор. Те не могат да оцелеят сами."