В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кризите ще подтикнат компаниите към по-решителни действия в посока устойчиво развитие

Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, "В развитие", 17.11.2022

16:00 | 17 ноември 2022
Обновен: 16:00 | 17 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Кризата ще насочи много повече компании да развият свои стратегии за устойчивост. Темата за устойчивостта става все по-важна за всички по света става и все повече компании започват да мислят в тази посока. Това показа и проучване, което IBM показа на конференцията IBM Think във Варшава. Според него устойчивото развитие започва да се изкачва по стълбицата на корпоративните приоритети на компаниите в цял свят. Това заяви в ефира на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Елена Кирилова, технологичен редактор в investor.bg, която взе участие в конференцията.

Преди много повече се говореше за устойчивост, за въглеродни емисии и като цяло за климата, а днес на дневен ред са войната, енергийната криза, липсата на газ, потенциалните проблеми с липсата на електоенергия през зимата, така че устойчивостта в известен смисъл е останала на заден план, но кризата може да ускори доста процеси, ако войната не поеме в много по-страшна посока и не се стигне до Трета световна война, каза събеседничката, цитирайки изказване на висш служител на IBM Research.

"Кризата ще насочи много повече компании да развият свои стратегии за устойчивост. Това се потвърждава и от проучването на IBM, според което над 80% от анкетираните изпълнителни директори казват, че инвестициите в устойчивост на компаниите ще доведат до по-добри бизнес резултати в следващите 5 години. 45% смятат, че устойчивостта ще ускори бизнес растежа. Така че, има много голям шанс по-предприемчивите компании в света да видят възможност за развитие в подобен тип решения и наистина да инвестират в тях. Това ще бъде значително по-трудно за малките и средни предприятия, които ще са изправени пред доста по-сериозни предизвикателства". 

IBM е говорила с общо 3000 изпълнителни директори по цял свят, като 48% от тях казват, че устойчивостта е едно от най-важните неща за техните организации. Тук откриваме обаче и големите разлики - при нас, в Централна и Източна Европа, нещата не стоят точно така, алармира гостенката. "При нас тази тема е по-скоро засенчвана от други на този етап, но по-важното е, че сигналите от пазара са, че в близко бъдеще нещата ще се променят, защото бизнес лидерите в региона все повече разбират нуждата от устойчиви решения за своя бизнес, като това ще допринесе, не само за развитието на въпросните компании, но и като цяло за напредъка на обществото и за справяне с редица проблеми и кризи, които имаме в момента".

"Наблюдава се и натиск от инвеститорите, обществото, както дори и от семействата на въпросните изпълнителни директори да действат по отношение на устойчивостта. Служителите също стават все по-настоятелни в тази посока. А ако компаниите държат да ги задържат при себе си, ще трябва да предприемат някакви мерки в близко бъдеще, за да не се изправят пред проблема с липсата на кадри". 

Проучването показва, че 72% от респондентите твърдят, че наблюдават по-голям натиск от членовете на борда на директорите, 57% казват, че има натиск от инвеститорите за повече решения за устойчивост, 49% казват, че натиск има от партньори от екосистемата, допълни Елена Кирилова. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.