Експлозиите по Северен поток ожесточават борбата за газ между Европа и Азия

Всички бързат да запазят плавателни съдове за пренос на повече американски газ през Атлантическия океан, което доведе до повишаване на цените за превоз до почти рекордни нива

11:43 | 28 септември 2022
Обновен: 12:23 | 28 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Подозренията за саботаж на тръбопроводите, по които преминава руски газ за Европа, изглежда ще засилят и без това сериозната глобална конкуренция за доставките на горивото, пише екип на Bloomberg.

Бяха нанесени щети по тръбите на „Северен поток“, като според германски представители е възможно да става въпрос за саботаж. Това се случи в момент, когато Русия също заплаши да прекрати доставките на газ за Европа чрез основна връзка през Украйна, което би било рязка ескалация на конфликта между Москва и Запада.

Цените на природния газ в Европа се повишиха с над 20% в един момент във вторник, а азиатските фючърси на втечнен природен газ също поскъпнаха поради влошените перспективи за доставките. Потенциалното допълнително ограничаване на руски газ ще доведе до още по-голям недостиг на пазара.

В сряда азиатските деривати на втечнен природен газ за декември се търгуваха за около 51 долара за милион британски термални единици, или с около 8 долара повече според търговци и брокери. Според тях цените са скочили с около 20% от понеделник насам.

Цените на

"Европа ще трябва да се снабдява с газ от другаде за неопределено време и ще трябва да купува големи количества американски втечнен природен газ", каза Тоби Копсън, глобален ръководител на отдела за търговия и консултации в Trident LNG, търговец на газ. "Азия и Европа ще се окажат в противоборство. Ще трябва да видим как ще реагират Япония и Южна Корея."

Всички бързат да запазят плавателни съдове за пренос на повече американски газ през Атлантическия океан, което доведе до повишаване на цените за превоз до почти рекордни нива, казаха търговци. Преди войната в Украйна Европа получаваше 40% от своя газ по тръбопроводи от Русия, а сега този дял е около 9%.

Континентът ще трябва да закупи 90% повече втечнен природен газ на спот пазара, отколкото е осигурено по дългосрочни договори, ако доставките на руски газ спаднат до нула на 1 октомври, заяви BNEF в доклад тази седмица.

Цените на газа в Европа се повишиха с 12%, като скачат вече втори ден поред. Цените на акциите на производителите на газ също се повишиха в сряда, като тези на Woodside Energy Group Ltd. поскъпнаха с 4,1 % в Сидни.

Все пак, мащабните покупки на Япония през последните няколко месеца могат да притъпят въздействието, тъй като тя разполага със запаси от втечнен природен газ, които са доста над средното петгодишно ниво. Междувременно Китай разполага с достатъчно предлагане, тъй като промишленото търсене спада на фона на икономическото забавяне.

Европа ще се нуждае от повече втечнен природен газ и това ще повиши цените в Азия, каза Алекс Чоу, главен инвестиционен директор в Infinity Asset Management. Силният щатски долар обаче означава, че газът ще стане още по-скъп за повечето купувачи, което може да потисне търсенето в Азия, каза той.