Петролът поевтиня до най-ниската стойност от януари

Петролът завърши август на червено и поевтинява за трети пореден месец

09:39 | 7 септември 2022
Обновен: 10:31 | 7 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на суровия петрол спадна до най-ниското ниво от януари, докато доларът достигна рекорд, а глобалните опасения свързани с търсенето се увеличават, включително в обхваната от блокади заради Covid Китай, пише Йончан Чин за  Bloomberg.

Американският сорт West Texas Intermediate падна до 85 долара за барел, а рискови активи от акции до суровини също поевтиняха драстично, като измерител на долара достигна исторически връх. Поскъпването на валутата увеличава цената и на петрола за купувачите извън САЩ.  

Суровият петрол стартира септември разочароващо, като удължи серия от три месечни загуби, което е най-дългата такава поредица от повече от две години. Тъй като централните банки повишават лихвите, за да потушат инфлацията, инвеститорите са загрижени, че икономиките могат да изпаднат в рецесия. В Китай ограничителните мерки за борба с коронавируса намаляват търсенето, като центрове от Чънду до Шънджън удължават блокадите или налагат контрол на движението.

Цените на суровия петрол заличиха печалбата, предизвикана от решението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори от понеделник да намалят добива. Саудитска Арабия подкрепя този ход и за да отрази спада на пазара, също намали цените за клиенти в Азия и Европа за доставките през следващия месец.

„След като реагираха на намаляването на добива на ОПЕК+ с краткотрайно движение нагоре, цените на петрола продължават да се борят с негативната перспектива за търсенето“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte. „Заглавията за блокадите в Китай подновиха тенденцията към влошаване на перспективите за търсенето, а очакваното поскъпване на долара продължава да бъде предизвикателно за цените на петрола".

Отстъплението на петрола ще помогне за облекчаване на част от инфлационния натиск, обхванал световната икономика, като охлади цените на някои продукти, включително бензина. Цените на бензиностанциите в САЩ за горивото спадат от над 80 дни до най-ниското си ниво от март, според данни на автоклуб AAA.