Петролът поскъпва поради очакванията към ОПЕК+ за спад в добива

Планът на ЕС за поставяне на таван в цената на руския петрол също влияе върху търговията в понеделник

10:03 | 5 септември 2022
Обновен: 10:19 | 5 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Петролът поскъпва поради очакванията към ОПЕК+ за спад в добива

Цената на петрола се увеличи заради възможността ОПЕК+ да намали производството на групата и влошаването на енергийната криза в Европа която се задълбочи, след като страните от Групата на седемте одобриха план за ограничаване на цената на руския суров петрол, пише Йончан Чин за Bloomberg.

West Texas Intermediate се доближи до 89 долара за барел, след като миналата седмица поради загуби близо 7% поради опасения, че забавянето на глобалния растеж и блокиранията заради Covid в Китай ще навредят на търсенето. Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, включително Русия, ще се съберат по-късно в понеделник, за да определят производствените нива за октомври, след като Саудитска Арабия посочи, че има вероятност те да бъдат намалени.

Суровият петрол е загубил около 25% от цената си от началото на юни, тъй като глобалната икономика се забави и централните банки повишиха лихвените проценти. Миналата седмица руският енергиен гигант „Газпром“ заяви, че газовите потоци по ключовия тръбопровод към Германия „Северен поток 1“ няма да бъдат възобновени, точно след като министрите от Г-7 одобриха ръководена от САЩ инициатива за таван в цената на руския петрол.

„Разглеждаме решението на „Газпром“ да удължи спирането на газопровода „Северен поток 1“ от първоначалните три дни за неопределено време като неразривно свързано с горната граница на цените на Г-7“, каза Джеймс Уистлър, управляващ директор на Vanir Global Markets Pte. Въпреки че намерението е да се запазят руските доставки, но да се навреди на руските приходи, „реалността вероятно е обратната и има вероятност доставките да не бъдат възстановени“.

Поскъпването на петрола дойде дори след като индикаторът на Bloomberg за щатския долар се повиши до най-високото си ниво на фона на широкото изместване от рискови активи, включително акции, докато инвеститорите оценяваха последиците от влошаващата се енергийна криза в Европа. Обикновено по-скъпият долар е източник на забавяне за суровини като суровия петрол.

Преди сесията на ОПЕК+, която се пада на празник в САЩ, което може да понижи търговските обеми за деня, повечето наблюдатели на пазара заявиха, че не очакват промяна в предлагането на този етап въпреки предупреждението от Рияд. JPMorgan Chase & Co. каза, че производствените квоти ще бъдат прехвърлени през октомври, тъй като летните излишъци ще се превърнат в дефицити.