ЕС заяви, че Сърбия и Косово са се съгласили да облекчат ограниченията за пътуване

Споразумението намалява риска от ескалация след противопоставянето между Белград и Прищина

09:00 | 28 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

ЕС посредничи в сделка между Сърбия и Косово за облекчаване на ограниченията за пътуване, премахвайки проблем, който повиши напрежението на Западните Балкани, каза в събота върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, пише Мартон Дунаи за Financial Times.  

„Имаме сделка“, написа Борел в Twitter. „В рамките на диалога, подпомаган от ЕС, Сърбия се съгласи да премахне входните и изходните документи за притежателите на косовски лични карти, а Косово се съгласи да не ги въвежда за сръбските притежатели на лични карти.“

Този ход е символичен напредък в продължаващия десетилетия спор за държавността на Косово и съвместното съществуване на албанци и сърби въпреки дипломатическите офанзиви от страна на САЩ и ЕС.

Бившата югославска провинция Косово води кратка война за независимост, която завърши с въздушните удари на НАТО срещу Белград през 1999 г., тъй като международната общност се опасяваше, че Сърбия ще се включи в етническо прочистване на албанците в региона, където те представляват значително мнозинство от населението.

В продължение на години под международна закрила, Прищина едностранно се раздели с Белград през 2008 г. Повече от 100 нации признаха нейната независимост, но Сърбия отказа да я приеме, както направиха няколко държави от ЕС и НАТО, включително Испания, Гърция и Румъния.

Висши пратеници на САЩ и ЕС обиколиха региона тази седмица след провала на преговорите в Брюксел за разрешаване на напрежението около решението на Прищина да наложи специални документи за влизане и излизане в допълнение към сръбските документи за самоличност, освен ако Сърбия не отмени подобна мярка за косоварите.

ЕС и САЩ се синхронизираха, докато оказваха натиск както върху косовския премиер Албин Курти, така и върху сръбския президент Александър Вучич.

Курти потвърди сделката в публикация във Facebook в събота.

„Благодаря на всички ви за подкрепата и търпението, особено през последните четири седмици“, написа той. „Духът и принципните на равнопоставени разговори в Брюксел е реципрочността. Решенията за нормализиране трябва да имат реципрочност, тъй като това се предполага при добросъседски отношения“.

Вучич не коментира веднага.

„Благодаря на заместник -секретаря на Държавния департамент на САЩ Габриел Ескобар и на американската дипломация за тяхната силна ангажираност в подкрепа на диалога, подпомаган от ЕС“, каза главният преговарящ на ЕС Мирослав Лайчак в публикация в Twitter.

Прищина заложи на своите прозападни позиции за да постигне по-бързо присъединяване към НАТО и ЕС на фона на войната в Украйна, като същевременно го сравнява с традиционната близост на Сърбия с Русия. Белград отхвърли това като дипломатическа поза.

Но присъединяването зависи от нормализирането на отношенията със Сърбия, която от години е кандидат за членство в ЕС.

Вучич каза, че очаква сделка за личните карти, като добави, че ще защитава интересите на етническите сърби, които живеят в Косово, но отхвърлят властта на Прищина. Видни сръбски политици отказаха да отстъпят пред Косово, често наричайки страната „нашата провинция“.

Членове на сръбската общност в Северно Косово издигнаха барикади срещу полицията, когато Прищина за първи път въведе правилата за входно-изходните документи. Имаше и изстрели, но без ранени. Косово удължи срока за прилагане на правилата за документите с един месец до 1 септември, но настоя за равно третиране на гражданите на двете страни.

„Косовските сърби, както и всички други граждани, ще могат да пътуват свободно между Косово и Сърбия, използвайки своите лични карти. ЕС току-що получи гаранции от премиера Курти за тази цел“, пише Борел. „Това е европейско решение. Поздравяваме и двамата лидери.”