Германия стагнира, а останалите европейски икономики надминаха очакванията

Общите данни за икономиката на еврозоната също показаха изненадващо голям растеж, но перспективите се влошават

14:30 | 29 юли 2022
Обновен: 18:12 | 29 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската икономика е в стагнация, а останалите икономики в Европа надминаха очакванията, което отново потвърждава, различният ефект върху държавите от нарастващата инфлация и евентуалното спиране на руския газ, пише в свой обзорен материал Bloomberg.  

За второто тримесечие и Испания, и Италия отчетоха ръст от 1% или повече спрямо предходните три месеца, подкрепени от притока на туристи след пандемичните ограничения. Франция възобнови растежа след изненадващо свиване в началото на 2022 г.

Инфлацията отново подчерта постоянните трудности, като достигна нови рекорди Франция и Испания, като надхвърли прогнозите на икономистите.

Перспективата на Европа за следващите месеци е изключително несигурна. Летният туристически сезон дава тласък на южните страни, но прогнозите за следващите месеци се коригират в посока надолу, тъй като енергийните заплахи на Кремъл, продължаващите затруднения в предлагането и рекордната инфлация намаляват търсенето и производството.

Международният валутен фонд заяви тази седмица, че очаква Германия, най-голямата икономика в Европа, да бъде най-зле представящата се в Групата на седемте нации през 2022 г. поради зависимостта на своя огромен индустриален сектор от руския природен газ.

БВП и инфлация в еврозоната

Икономиката през трите месеца до юни e нарасналa с 0,7% спрямо предходното тримесечие. Анализаторите очакваха ръст от едва 0,2%.

Въпреки това през последните седмици перспективите се влошиха значително, независимо от силното представяне на трудовия труда и държавната помощ за смекчаване на нарастващата инфлация. Проучванията на активността и доверието предполагат, че производството може вече да се свива, тъй като войната в Украйна повишава несигурността относно руските енергийни доставки.

Европейската централна банка заяви миналата седмица, че рецесията не е част от нейния основен сценарий, когато вдигна лихвените проценти за първи път от 2011 г. ЕЦБ предупреди, че инфлацията ще остане „нежелано висока“ за известно време.

През юли потребителските цени са се повишили с 8,9% спрямо предходната година, малко повече от прогнозите на икономистите за инфлация от 8,7%. Базисната инфлация също достигна нов връх.

БВП на Германия

Частните и публичните разходи са подкрепили икономиката през второто тримесечие, но търговията е изоставала, според статистическата служба. Анкетираните от Bloomberg анализатори очакваха ръст от 0,1%.

Имаше обаче рязка ревизия нагоре за първото тримесечие, докато статистическата служба заяви, че БВП не е спаднал през последните три месеца на 2021 г., както беше съобщено по-рано.

Перспективата на Германия е по-мрачна от тази на повечето страни. Освен коктейла от инфлация и прекъсвания във веригата на доставки, прекомерната зависимост от руския природен газ изложи икономиката на реален риск от нормиране на енергията през тази зима, тъй като Кремъл ограничава доставките. Ситуацията през следващите месеци вероятно ще се влоши, тъй като индустриалните фирми намаляват производството или временно прекратят дейността си. Рецесията става все по-вероятна.

Безработица в Германия

Безработицата в Германия се е повишила през юли, като незаетите са нараснали с 48 000 души, тъй като бежанците от войната в Украйна се присъединиха към работната сила и изтласкаха безработицата до 5,4%. Икономистите очакваха увеличение от 17 000 души.

БВП и инфлация във Франция

Френското производство е нараснало с 0,5% - повече от средната прогноза от 0,2% в проучване на Bloomberg сред анализатори. Резултатът до голяма степен се дължи на търговията, която допринесе с 0,4 процентни пункта за растежа през последното тримесечие, тъй като износът на услуги се подобри, а вносът на стоки намаля.

Но някои може да се съсредоточат върху влошаващия се потребителски фон.

Отделна публикация на статистическата агенция Insee показа, че ръстът на потребителските разходи се е забавил до 0,2% спрямо предходния месец през юни, тъй като покупките на промишлени стоки са спаднали рязко. Доверието сред френските домакинства намалява вече седем поредни месеца и през юли достигна най-ниското си ниво от 2013 г.

През юли инфлацията във Франция достигна нов исторически рекорд, като той беше счупен за шести пореден месец.

Цените скочиха с 6,8% в сравнение с 6,5% през юни, въпреки че правителството похарчи около 25 милиарда евро за смекчаване на растящите разходи за енергия. Икономистите очакваха ръст от 6,7% в хармонизираната мярка на ЕС.

Докато мерките на правителството – които включват тавани на цените за електричество и природен газ – поддържат инфлацията по-ниска, отколкото в останалата част на Европа, цените все още нарастват с най-бързите темпове от 80-те години на миналия век според национално измерване. Нещо повече, сегашният „ценови щит“ трябва да изтече в края на годината.

БВП на Италия

Италия се справи с нарастващите разходи за енергия и намаляващото доверие и постигна растеж от 1% през последното тримесечие. Напредъкът дойде благодарение на вътрешното търсене, с разширяване при услугите и промишлеността.

Последните проучвания на настроенията дават и повече поводи за оптимизъм.

Но напускането на премиера Марио Драги и предсрочните избори, предизвикани от неговата оставка, хвърлят сянка върху перспективите на икономиката, като S&P Global Ratings понижи своята перспектива за държавния дълг от положителна до стабилна.

Драги е похарчил почти 30 милиарда евро, за да смекчи бизнеса и домакинствата от инфлацията и по-високите разходи за енергия, а други 14,3 милиарда евро помощ са в процес на обработка, след като страната регистрира по-добри от очакваните данъчни приходи през първото полугодие.

БВП и инфлация в Испания

Икономиката нарасна с 1,1% през вторите три месеца на 2022 г. - много над средната оценка от 0,4% в проучване на анализатори на Bloomberg и по-бързо от увеличението от 0,2% през предходното тримесечие.

Силното потребление на домакинствата доведе до изненадващото ускоряване, с допълнителен тласък, който вероятно ще дойде през лятото от притока на чуждестранни туристи, въпреки че нарастващата инфлация ограничава потреблението.

През юли цените са скочили с рекордните 10,8%, тъй като инфлацията, предизвикана от разходите за електричество и отопление, се разпространи върху храните и услугите, показват отделни данни. Свиването на разходите за живот накара премиера Педро Санчес да предложи изненадващ данък върху свръхпечалбите на енергийните фирми и банки, за финансиране на субсидии за гориво и предоставяне на друга помощ.

Правителството намали прогнозата за икономическия растеж за следващата година до 2,7%, въпреки че това все още е доста над прогнозата на Международния валутен фонд за 2%.

Икономистът Ана Луис Андраде за испанската икономика

„Очевидното разминаване между растежа и инфлацията може да се обясни с ефектите от повторното отваряне, финансирания от ЕС инвестиционен цикъл и подобряващите се условия на трудовия пазар. По-големият въпрос е дали това състояние може да се поддържа. Въпреки че Испания може да успее да избегне нормирането на газа през зимата, задълбочаването на енергийната криза в Европа е основният риск от влошаване на нашата прогноза за второто полугодие за бърз растеж.

БВП и инфлация в Австрия

Австрия отчете второ поредно тримесечие на растеж след зимния локдаун, като икономиката ѝ е нараснала с 0,5% спрямо предходните три месеца. Туризмът даде най-силен тласък на растежа, въпреки че потреблението на домакинствата спадна.

Очаква се БВП да нарасне с 4,3% за годината, според изследователския институт WiFo, който събра данните за БВП в петък.

Междувременно инфлацията за юли се ускори до рекордните 9,2% на годишна база. Горивото остава ключовият двигател, като най-голямата рафинерия в страната е спряна за ремонт след авария.