Европа купува въглища от САЩ, Колумбия и Австралия, за да тушира енергийната криза

Германия и Австрия съживяват спрените въглищни електроцентрали в отговор на ограничаването на доставките на руски газ

17:00 | 5 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Конкуренцията за гориво, което мнозина искат да оставят в историята, се засилва, тъй като производителите на електроенергия в Азия и Европа се стремят да си осигурят допълнителни доставки в условията на енергийна криза. Германия и Австрия съживяват спрените въглищни електроцентрали в отговор на ограничаването на доставките на руски газ, а Япония и Южна Корея се запасяват с горивото в навечерието на горещото лятно време, пише Bloomberg.

Задълбочаващият се недостиг на горива в световен мащаб доведе до рязко покачване на цените, като през юни европейските фючърси върху въглища за година напред достигнаха рекордни стойности.

Доставките рязко нарастват, тъй като регионът се бори да замени покупките след инвазията на Москва в Украйна, каза Матю Бойл, водещ анализатор за сухи насипни товари, газ и втечнен природен газ в Kpler Insight. За запълване на недостига помагат повече въглища от САЩ, Колумбия и Австралия - страни, които обикновено произвеждат по-качествен или т.нар. висококалоричен материал, който при изгаряне отделя повече топлина и енергия. 

Стремежът на потребителите на въглища в Европа да заменят руските товари с доставки от цял свят увеличи вноса с повече от една трета, което спомага за запълване на силно изчерпаните запаси. През първата половина на тази година вносът на въглища в региона Антверпен-Ротердам-Амстердам (ARA) - огромен транспортен център за енергия и стоки) нарасна с 35% до 26,9 млн. тона в сравнение със същия период на миналата година, разкрива Матю Бойл от Kpler. 

Това е спомогнало за удвояване на запасите от въглища на ARA до почти 6,6 млн. тона от над петгодишното дъно през първото тримесечие. Според Kpler запасите вече са близо до рекордните нива, наблюдавани през 2019 г. От друга страна, потокът от внос допринася за голямото претоварване на пристанищата.

Австралийските износители, включително базираната в Сидни Whitehaven Coal Ltd., са имали запитвания за доставки от европейски държави, включително Полша, а преди това фирмата е предложила 70 000 тона въглища в пакет правителствена помощ, изпратен на Украйна.

Рязкото нарастване на разликите между европейските и австралийските цени направи рентабилно за търговците изпращането на товари от Азиатско-тихоокеанския регион, дори след като се вземат предвид високите разходи за превоз по дългия път. Някои нискокачествени индонезийски въглища също са стигнали до Европа, въпреки че според Kpler те вероятно са били смесени с американски материал с по-висока калоричност. 

Големият приток на пратки с въглища изостря задръстванията по пристанищата. 

"Наблюдаваме много голямо претоварване на основните европейски пристанища", каза Абхинав Гупта, анализатор на сухотоварни превози в Braemar. Към 29 юни в района на Антверпен, Ротердам и Амстердам на котва чакат 71 кораба за сухи товари, което е три пъти повече от петгодишната средна стойност от 24 кораба за този период от годината.

Според Kpler текущото време за изчакване на корабите за въглища възлиза на около 10 дни, като според него ниските нива на река Рейн също допринасят за закъсненията. Той очаква, че до средата на юли този период ще се подобри до около осем дни.

Понастоящем капацитетът на терминалите за въглища е запълнен, а транспортирането на големи количества от горивото във вътрешността на страната "се превърна в предизвикателство през последните няколко седмици", заявиха от пристанището в Ротердам. Според него ситуацията се усложнява от недостига на баржи, тъй като много кораби са ангажирани с износа на желязна руда и зърно от Украйна.