Всяко четвърто семейство във Великобритания няма спестявания

Твърде много британски семейства имат ниски доходи

19:50 | 4 юли 2022
Обновен: 20:02 | 4 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Най-бедните семейства в Обединеното кралство са "жестоко изложени" на кризата в издръжката на живота след почти две десетилетия на стагнация на доходите, предупреди Фондация Resolution.

В доклад, публикуван в понеделник, мозъчният тръст заяви, че твърде много семейства са изправени пред настоящата криза, тъй като вече се борят с ниски доходи, оскъдни спестявания и недостатъчна социална помощ, пише Bloomberg.

Коригиран спрямо инфлацията, разполагаемият доход на едно типично домакинство е нараствал само с 0,7% годишно през 15-те години преди пандемията от Covid, изчислява фондацията в годишния си одит на жизнения стандарт.

Фондацията обвинява за това ужасните резултати в областта на производителността, които са довели до понижаване на нивата на заплащане и до утвърждаване на неравенството, съществуващо от десетилетия. Според фондацията, ако заплатите бяха продължили да растат както преди финансовата криза от 2008-2009 г., днес типичната заплата щеше да бъде по-висока с 9 200 паунда.

"Лошите резултати на Великобритания в областта на жизнения стандарт в последно време - особено пълният срив на ръста на доходите на бедните домакинства през последните 20 години - трябва да бъдат променени през следващото десетилетие", казва Адам Корлет, главен икономист във фондация Resolution.

"За да постигнем това, трябва да се справим с неуспеха си да повишим заплащането и равнището на производителност, да укрепим мрежата си за социална сигурност, да намалим разходите за жилища и да надградим това, което сме направили добре - като например да увеличим заетостта на домакинствата с по-ниски доходи."

Основни изводи в доклада:

  • От 2004-2005 г. насам ръстът на доходите на лицата, които не се пенсионират, се забавя  средно до 2,3% годишно. Типичната заплата сега не е по-висока от тази преди финансовата криза
  • Всяко четвърто семейство няма достатъчно спестявания, за да покрие разходите си за цял месец
  • Основната помощ при безработица е спаднала до 13% от средната заплата, което е рекордно ниско ниво
  • Хората, живеещи под наем, и тези с деца са най-уязвими

Докладът все пак не е изцяло критичен и в него е отбелязано, че заетостта и работното време също са от значение за растежа на доходите, а по този показател Обединеното кралство има добри резултати напоследък.

За най-бедната половина от населението в трудоспособна възраст равнището на заетост е нараснало с 6 процентни пункта между 2007-2008 г. и 2019-20 г., в сравнение с 2 пункта за най-богатата половина. Същевременно делът на домакинствата в трудоспособна възраст, които нямат никакви доходи, е намалял с 6 процентни пункта през последните 25 години до 15 %.

Отделно от това Институтът за фискални изследвания съобщи, че първите резултати от изследването му на стандарта на живот показват, че 49% от децата в семейства със самотен родител са били в относителна бедност - дефинирана като доходи под 60% от средния доход, коригиран спрямо размера на домакинството - в годината преди пандемията. Това е почти два пъти повече от децата, живеещи в семейства с двама родители.

"Нарастването на заетостта доведе до повишаване на доходите на семействата със самотен родител в годините преди пандемията, но намаляването на държавните помощи и данъчните кредити намали доходите им", казва Джонатан Криб, асоцииран директор в Института и автор на проучването.

"Комбинираният ефект е, че между 2010 и 2019 г. няма напредък в намаляването на абсолютната бедност при семействата със самотен родител, а доходите им изостават още повече от тези със средни доходи”.